20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zoološki vrt u Osijeku nema komentar na ‘crnu panteru’: “Nemamo službenu informaciju”

2 min read
...i leopard i jaguar su 'plivači',Štoviše, prema na internetu dostupnim informacijama, leopard čak pojede ponekad ribu, a jaguar pliva skoro 'brzo kao čamac'.

Vojvođanskim šumama korača ‘crna pantera’!? Danas drugi dan o tome pišu hrvatski mediji, srpski i otprije. Jer, navode brojni, svjedoka ima. Vidjeli su, navodno, pojedini ‘veliku mačku’ na polju, tragove oko šume, podsjetili i na mogućnost da je još prije godinu dana pobjegla iz zatočeništva, iz Austrije vele jedni, iz Mađarske dodaju drugi. Štoviše, tamošnja šumarska institucija izdala je upozorenje. Lovce su uputili da se kreću skupa, nikako odvojeno, jer postoji pretpostavka kako ‘crna pantera’ luta ravnicom.

Iz osječke i slavonske perspektive priča postaje ‘čupava’ kada se u obzir uzme kako je do Sonte i Apatina zračnom linijom oko 30-ak kilometara, a da Dunav i nije prepreka za ‘velike mačke’. Jer, ‘crna pantera’ je zapravo ili leopard ili jaguar, čije je krzno crne boje umjesto, kao obično kod tih životinja, zlatno žute boje prošarano crnim rozetama, a u odgovarajućim svjetlosnim uvjetima se mogu razaznati šare na krznu. Crne pantere nisu nikakva zasebna vrsta, nego je riječ o pojavi koja se zove melanizam. A i leopard i jaguar su ‘plivači’. Štoviše, prema na internetu dostupnim informacijama, leopard čak pojede ponekad ribu, a jaguar pliva skoro ‘brzo kao čamac’.

Nazvali smo osječki Zoološki vrt s upitom imaju li oni kakvih službenih saznanja ili komentara na cijelu situaciju, budući da ‘crna pantera’, navodno, šeta dosta blizu granice.

– Nemamo komentara na cijelu situaciju, nemamo službenu informaciju… – kratko nam je rečeno iz osječkog ZOO vrta.

To znači da ih nitko nije kontaktirao, nitko obavijestio, nitko zatražio pomoć, niti izrazio zabrinutost…

List Nove apatinske novine piše kako su u potrazi sve institucije, udruženja, organizacije…, kako su pripremljeni kavezi i mamci. Pa ipak, osim osim jedne mutne snimke s polja, kao i otiska stopala, nema drugih dokaza da se oko Apatina kreće ‘velika mačka’.

Foto: Pixabay (ilustracija)