29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku konferencija na temu mentalnog zdravlja djece i mladih! Crnković: Prepoznali smo problem!

2 min read
Grad Osijek želi javno i glasno progovoriti o mentalnom zdravlju djece i mladih i uložiti napore u normalizaciju traženja podrške i pomoći, dostupnosti usluga i široku lepezu preventivnih aktivnosti.

Grad Osijek je u suradnji sa studijem socijalnog rada, organizacijama civilnog društva, Kliničkom bolnicom Osijek i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pripremio konferenciju na temu mentalnog zdravlja djece i mladih jer je to tema koja poprima sve više značaja i svakako je tema o kojoj je potrebno javno progovarati.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je službeni podatak da polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14-te godine života te da većina njih ostane neprepoznata i neliječena.

Grad Osijek želi javno i glasno progovoriti o mentalnom zdravlju djece i mladih i uložiti napore u normalizaciju traženja podrške i pomoći, dostupnosti usluga i široku lepezu preventivnih aktivnosti.

Nazočne je uime Grada Osijeka pozdravila zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, koja je napomenula da je Grad Osijek prepoznao važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja djece te je u ovoj godini iz proračuna izdvojeno 300.000 kuna za financiranje aktivnosti udruga koje pružaju psihosocijalnu podršku.

– Programom ove konferencije nastojimo odgovoriti na izazove vezane uz mentalno zdravlje djece i mladih, pokrenuti pitanje dostupnosti adekvatne podrške, razmijeniti ideje, primjere dobre prakse i inovativnih alata i usluga kao odgovor na potrebe djece i mladih. A da smo prepoznali problem dokazuje i današnji odaziv sudionika, posebno stručnjaka u ovom području koji svojim stručnim znanjem mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje i pružanje podrške drugima – napomenula je Crnković.

Tekst i foto: Grad Osijek