5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Očinski dopust: Tate iz Osječko-baranjske županije na 4. mjestu u Hrvatskoj! Evo i ostalih Slavonaca…

1 min read
Očevi, inače, mogu koristiti 10, odnosno 15 dana plaćenog dopusta, ovisno o tome imaju li jedno dijete, više djece rođene u isto vrijeme, blizance..., a koristiti ga mogu do šestog mjeseca od djetetova rođenja.

Otkako je počela primjena plaćenog očinskog dopusta u kolovozu ove godine, oko 6.000 tata je iskoristilo svoje pravo. Najviše ih je, razumije se, iz Zagreba. Ali, u slavonskim županijama prednjači Osječko-baranjska, inače na četvrtoj poziciji u nacionalnim okvirima.

Očevi, inače, mogu koristiti 10, odnosno 15 dana plaćenog dopusta, ovisno o tome imaju li jedno dijete, više djece rođene u isto vrijeme, blizance…, a koristiti ga mogu do šestog mjeseca od djetetova rođenja.

Podatci kažu ovako – od oko 6.000, 1.380 je iz Zagreba, 631 iz Zagrebačke županije, 456 iz Splitsko-dalmatinske, a 427 iz Osječko-baranjske županije. Najmanje očeva na dopustu bilo je iz Linčko-senjske i Virovitičko-podravske županije, odnosno 54 i 82.

Kod ostalih slavonskih županija stvari stoje ovako – Požeško-slavonska županija 128, Vukovarsko-srijemska 178 i Brodsko-posavska 181.

Nadalje, analiza Središnjeg ureda pokazuje da su očinski dopust najviše koristili očevi u dobi od 31. do 35. godine i to za prvo dijete, njih više od 3.000 ili 57%, dočim je za drugo dijete bilo 37% dopusta.

Tate koje koriste dopust primaju plaću u visini svoje pune plaće, onako kako je ona određena za rodiljni dopust.

Foto: Pixabay (ilustracija)