24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Računi za prosinac plaćaju se u siječnju! U eurima! A ‘zaostali’ računi? ‘Zaboravljeni’? Ranije dostavljeni?

1 min read
...što je s uplatnicama koje smo primili unaprijed?

Od 1.1.’23. godine euro je platežno sredstvo u Hrvatskoj. Prvih 14 dana moći će se plaćati i u kunama, ali ćemo eventualni ostatak, odnosno ‘kusur’, dobiti u eurima. Na snazi je dvojno iskazivanje cijena, osim na mjestima gdje je dozvoljeno izuzeće, kao na benzinskim pumpama. Dvojno iskazivanje cijena će se nastaviti i u sljedećoj godini. Ali, što je s računima, za plin, struju…

U prosincu ćemo nešto od sveg toga potrošiti. Računi će doći u siječnju i bit će iskazani u eurima, u to nema dvojbe. Možda će vam samo naoko izgledati kako je račun za struju odjednom ‘dobar’. Dakle, sve što potrošimo u prosincu i što dospijeće ima u siječnju, u siječnju će nam i doći u poštanske sandučiće i bit će iskazano u eurima.

Ali, što je s uplatnicama koje smo primili unaprijed?

Iz Hrvatske udruge banaka navode kako će važiti izvjesni koncept do 1.7.’23. Naime, sve uplatnice koje smo dobili unaprijed, ili ‘zaboravili’ platiti, na kojima je iznos u kunama, koje namjeravamo platiti iza 1.1.’23., platit ćemo u eurima, na način da je banka dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje.

Foto: Pixabay (ilustracija)