2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek dobio novi fakultet! Odjel za matematiku postao Fakultet primijenjene matematike i informatike!

1 min read
Bivši Odjel ima sve pretpostavke i kapacitete postati novom pravnom osobom, tako da 1999. godine osnovan, sada postaje fakultet.

Fakultet primijenjene matematike i informatike, od sada je naziv i institucija po kojoj će se prepoznavati bivši Odjel za matematiku u Osijeku. Odlučio je tako Senat osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, čime se želi, rekao je pročelnik bivšeg Odjela za matematiku Kristian Sabo, jačati prepoznatljivost i vidljivost osječkoga Sveučilišta u području matematike i informatike.

Bivši Odjel ima sve pretpostavke i kapacitete postati novom pravnom osobom, tako da 1999. godine osnovan, sada postaje fakultet. S obzirom na postojanost kapaciteta i administracije, neće biti dodatnih troškova za nacionalni proračun, rečeno je.

– …imamo jednu od najvećih stopa zapošljivosti na razini osječkog Sveučilišta. Upisujemo učenike koji su među najboljima na obveznom dijelu državne mature… – govorio je Sabo, naglasivši postojanje dva preddiplomska i tri diplomska studija, dočim je plan povećati kvote.

Rektor osječkoga Sveučilišta Vlado Guberac rekao je kako je to već treći fakultet koji je sveučilišni Senat utemeljio u posljednje dvije godine, gdje su to sve studiji za deficitarna zanimanja na tržištu rada.

Prema ovoj odluci posebno se pozitivno ponio osječki IT sektor, gdje je predsjednik Udruge Osijek Software City Mihael Tomić kazao kako je Odjel za matematiku bio jedan od temelja u obrazovanju za IT sektoru, shodno čemu isto očekuje i od Fakulteta.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)