29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatske šume upozoravaju: Ova biljka je otrovna, svi njezini dijelovi!

2 min read
Svi dijelovi kaline su otrovni. Čak i listovi mogu iritirati kožu kada se protrljaju. Plodovi uzrokuju povraćanje, probavne tegobe, a navodno su zabilježeni i smrtni ishodi pri konzumaciji...

– Krajem jeseni u šumi je još mnogo zanimljivih plodova. No neki nisu prikladni za branje, poput zaštićenih, otrovnih ili nejestivih vrsta – upozorili su iz Hrvatskih šuma na Facebooku, dodajući…

– Jedna od njih je obična kalina (Ligustrum vulgare), ponegdje zvana kozje grožđe i zimolezina. Latinsko ime roda Ligustrum potječe od latinske riječi ligare (vezati), jer su se duge šibaste grančice upotrebljavale za pletenje. Ime vrste vulgare znači uobičajen, čest.

– To je autohtona vrsta Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Kod nas raste u šumama i njenim rubovima, a voli otvorenije položaje. Budući da se lako razmnožava reznicama, dobro podnosi orezivanje i nema velike ekološke zahtjeve česta je kao živica. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava dobra je za sprečavanje erozije i za formiranje terasastih zemljišta.

– Obično je to nizak grm, ali može narasti i do 3 metra visine. Listovi su sjajni, glatki, ovalni i ušiljeni, od 3 do 7 centimetara dugi, tamnozeleni na licu, a svjetliji na naličju i ostaju na granama tokom zime pa se ponekad čini da je zimzelena vrsta. Cvjetovi su bijele boje, skupljeni u grozdaste cvatove prekrasnog intenzivnog mirisa tijekom lipnja i srpnja. Plodovi su grozdaste, sjajne, crne, okrugle bobice veličine oko pola centimetra, dozrijevaju u jesen i također ostaju cijelu zimu na granama.

Međutim, sada slijedi ‘krešendo’ i upozorenje Hrvatskih šuma…

– Svi dijelovi kaline su otrovni. Čak i listovi mogu iritirati kožu kada se protrljaju. Plodovi uzrokuju povraćanje, probavne tegobe, a navodno su zabilježeni i smrtni ishodi pri konzumaciji -zaključuju s upozorenjem, dijeleći i fotografiju biljke, a sve u namjeri da se šetnje šumom ne bi pretvorile u problem.

Foto: