2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tribina u GČ Retfala: dr. Drenjančević održao predavanje! Eljuga: “Slijede i druge aktivnosti”

2 min read
Bio je to pun pogodak, s obzirom na 70-ak posjetitelja tribine naziva 'Život u doba korone', gdje su pojedini koristili prigodu razgovarati s liječnikom i o svojim iskustvima, brzom ili sporijem oporavku.

U organizaciji HDZ-ove retfalačke liste, nositelja Marka Eljuge, Mate Jurčevića…, tamošnjeg temeljnog ogranka, u Gradskoj četvrti Retfala jučer je tribinu i predavanje održao izv.prof.dr.sc Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i kliničke infekcije osječkog KBC-a, ‘ogolivši’ aktualnu situaciju s Covidom i kako je do iste došlo, govoreći pred velikim brojem ljudi o mogućnostima ranijeg nastanka, istraživanjima prijenosa i očekivanjima o vjerojatnom jenjavanju pandemije.

Bio je to pun pogodak, s obzirom na 70-ak posjetitelja tribine naziva ‘Život u doba korone’, gdje su pojedini koristili prigodu razgovarati s liječnikom i o svojim iskustvima, brzom ili sporijem oporavku.

Drenjančević je nizao brojne zanimljive podatke mogućeg inicijalnog prijenosa, istraživanja stranih stručnjaka, govorio o povijesti koronavirusa, svim njegovim ranijim varijacijama, a koje nisu imale pandemijski potencijal, dotaknuvši se i trenutaka kada je u zdravstvenom sustavu bilo zaista teško, kada su od 900 kreveta u bolnici gotovo četvrtinu popunjavali pacijenti s upalama pluća. Čule su se pojedinosti koje je bilo teško komunicirati u dnevnim sumiranjima brojki, razvoju pandemije, a koje su danas važne za razumjevanje, oprez, ali i normalniji život.

U sklopu tribine organizirano je bilo i mjerenje krvog tlaka, šećera u krvi i zasićenosti kisikom, što je, uz medicinske sestre, vodio predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek Ivan Klanac. Odaziv je bio gotovo jednak nazočnosti na predavanju doktora Drenjančevića.

Kako govori naposljetku Marko Eljuga, ovo je samo jedno od niza aktivnosti koje će imati HDZ-ov retfalački temeljni ogranak, dodajući i kako je pred Retfalom realizacija brojnih kapitalnih projektata, investicija…, koje će biti ostvarene u komunikaciji s Gradom i gradonačelnikom Ivanom Radićem.

– Mi smo aktivna skupina, vrlo motivirana pomoći Retfali, Retfalčanima, Osječanima…, tako da nećemo stati na ovim aktivnostima i projektima, već imamo brojne ideje – kazao je Eljuga.

Foto: OsijekExpress.com