28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od 1. do 14. siječnja može se plaćati u kunama! Ali, evo kada vam trgovac može odbiti kune…

1 min read
- Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, prema čl. 40., st. 2. ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

Pred nama je razdoblje dvojnog optjecaja, i eura i kuna, u trajanju od 14 dana, odnosno od 1. do 14. siječnja. Za to vrijeme trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji, javlja stranica Euro.hr, dodajući…

– Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini.

– Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, prema čl. 40., st. 2. ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

– Poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine primarni su kanal za zamjenu gotovog novca kuna u eure. Građanima se preporučuje da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice. Nadalje, kako bi se olakšalo poslovanje gotovinom u prvim danima nakon uvođenja eura, već od početka prosinca 2022. građani će moći pribaviti početne pakete kovanica eura, što će im omogućiti da od prvoga dana 2023. plaćaju u novoj valuti. S istim ciljem, bankomati će u prvim mjesecima 2023. morati biti opskrbljeni uglavnom novčanicama eura manjih apoena (od 10 i 20 eura) – zaključuje se u njihovoj objavi.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)