4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VELIKA FOTO GALERIJA s granice: Anušić, Radić, Horvat, Peterffy, Csaszar, Ori! Susret u Duboševici!

2 min read
Bilo je to svečano obilježavanje ulaska Republike Hrvatske u 'schengenski' prostor na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, a u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu i u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i pograničnim gradovima i općinama.

Povodom ulaska u schengenski prostor na graničnom prijelazu Duboševica u Baranji, u organizaciji Generalnog konzula RH u Pečuhu, održana je prigodna svečanost u nazočnosti hrvatskih i mađarskih dužnosnika, a uz čelnike Osječko-baranjske županije i mađarske Županije Baranya, gradonačelnika Osijeka i Pečuha te predstavnika generalnih konzulata Hrvatske u Mađarskoj i Mađarske u Hrvatskoj.
Generalni konzul RH u Mađarskoj Drago Horvat istaknuo je kako je Hrvatska završila proces ulaska u eurozonu i schengensko područje, čime je postigla veliki iskorak u svojoj integraciji u europsku zajednicu.
– Svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja, hrvatska pobjednička vojska otvorila je put da uđemo u europsku zajednicu, a ova Vlada je to uspjela učiniti – rekao je Horvat.
– Čestitam Hrvatskoj na punopravnom članstvu u schengenskom prostoru, to će donijeti olakšanje stotinama tisuća ljudi koji putuju kroz ovo područje, koristit će građanima s obje strane granice, kao i gospodarskom razvoju obiju država – rekao je generalni konzul Mađarske u Osijeku Zoltan Császár.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako su do jučer u ovoj županiji postojala tri granična prijelaza prema Europskoj uniji.
– Hrvatska se u protekle 32 godine u potpunosti uspjela integrirati u Europsku uniju i zajednicu europskih država, što je povijesni trenutak, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji i 18 tisuća života koji su dani da bi imali samostalnu i neovisnu Hrvatsku, danas integriranu u EU. Ulazak u Schengen već danas kao benefit osjete brojni putnici koji prelaze granicu između Hrvatske i Mađarske, a taj će prostor sada biti puno dostupniji građanima s obje strane granice te olakšati protok roba i gospodarski razvitak obje zemlje – rekao je župan Ivan Anušić.
– Pristupanje Hrvatske članstvu u Schengenu otvara mogućnost infrastrukturnom povezivanju u interesu građana obiju država, poput izgradnje međunarodnog cestovnog 5C koridora, koja dobro napreduje i na hrvatskoj i na mađarskoj strani – rekao je župan mađarske Županije Baranya Laslo Ori.
Nazočnima su se obratili i gradonačelnici Osijeka i Pečuha, Ivan Radić i Attila Pererfyy, podsjećajući kako dva grada obilježavaju 50. godišnjicu prijateljstva. Obilježavanju povijesnog trenutka nazočili su saborski zastupnici Stipan Šašlin i Robert Jankovics, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić te načelnici dijela baranjskih općina i brojni drugi.

Foto: Grad Osijek i OBŽ (screenshot)