20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stiže komet C/2022 E3! Nije kao Hale-Bopp, ali ga nije bilo 50.000 godina i može se vidjeti golim okom!

1 min read
Astronomi vele da to neće biti pojava poput Hale-Boppa iz '97. godine, jer je ovo manji komet, ali može biti spektakularno. Uvjet je vedra noć i što manje svjetlosno onečišćenje.

Komet C/2022 E3 mogao bi biti vidljiv golim okom koncem siječnja. Približit će se sljedećih tjedana Suncu, prvi put nakon 50.000 godina.

Komet je sastavljen od stijenja i leda, u promjeru je oko 1 km, a otkriven je prije manje od godinu dana, dok je prolazio orbitom Jupitera. Suncu će biti najbliži 12. siječnja.

A kada se približi Suncu, led u jezgri se topi, a dug veo prašine reflektira Sunčevu svjetlost. To je ono što izgleda spektakularno i može se vidjeti u večernji satima dalekozorom ili čak golim okom.

Astronomi vele da to neće biti pojava poput Hale-Boppa iz ’97. godine, jer je ovo manji komet, ali može biti spektakularno. Uvjet je vedra noć i što manje svjetlosno onečišćenje.

Najbolja prilika za promatranje mogao biti vikend 21. i 22. siječnja, kao i tjedan poslije. Komet će tada proći između Malog i Velikog medvjeda.

Zadnji puta je, izračunalo se, ovdje bio prije nekih 50.000 godina.

Foto: Pixabay (ilustracija)