29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stižu promjene u cijeloj Europskoj uniji!? Promjene s vozačkim dozvolama, polaganjem…

2 min read
Razmatra se i smanjenje minimalne dobi za vozače kamiona ili autobusa na 18 godina. Jer, u Njemačkoj je primjerice ta dobra granica na 21 godini, D kategorija na čak 24.

Želja EU je usvojiti novu direktivu tijekom ’23. godine, unijeti promjene s vozačkim dozvolama, polaganjem, čak i ‘rastegnuti’ pojedine kategorije, ujednačiti pojedine kazne, napose one o oduzimanju vozačke dozvole zbog pojedinih prekršaja.

Riječ je o nacrtu, ali postoje i prve konture prijedloga koji uskoro ide na usvajanje europskim tijelima, piše njemački autoklub ADAC, prenosi Fenix Magazin.

Tako je vrlo moguće da se B kategorije s 3,5 tone poveća na 4,25 tona. Razlog tome su mobilne kućice, vrlo često teže od B kategorijom dopuštenih 3,5 tona. Jednako tako, u Njemačkoj s B kategorija može ‘rastegnuti’ do B196, što uključuje i motocikle od 125 ccm, a to bi bila mogućnost i u cijeloj Uniji.

Razmatra se i smanjenje minimalne dobi za vozače kamiona ili autobusa na 18 godina. Jer, u Njemačkoj je primjerice ta dobra granica na 21 godini, D kategorija na čak 24.

Razmatra se i nova prilika za digitalnu dozvolu, kao i polaganje teorije i prakse u različitim državama članicama. Uvjet za praktični dio nastave, razmatra se, mora biti uspješno položena teorija, dio bi se mogao polagati i na simulatorima, a kroz godinu dana došao bi, pretpostavlja se i razmatra, tečaj osvježavanja znanja.

Napokon, duljina oduzimanja vozačke dozvole trebala bi biti standardizirana i međusobno priznata. Zabrana vožnje uvedena u Italiji onda bi se primjenjivala u Njemačkoj, Hrvatskoj… Traže se i usuglašavaju jedinstvene granične vrijednosti za konzumaciju alkohola i droga, bodovni sustavi…