2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U konkurenciji 32 europska grada s božićnim tramvajima, osječki zauzeo visoko 5. mjesto!

2 min read
Osijek je i prethodnih godina sudjelovao u anketi i glasanju, ali je ove godine ostvario najbolji rezultat do sada. Dakle, 'Top 5' su Miškloc, Plzen, Prag, Ostrava i Osijek.
gpp božićni tramvaj

Čak 32 europska grada (i jedan američki) ove godine su imala božićni tramvaj, raskošno i božićno ukrašen prijevoz na tračnicama, kakvim se Osijek ponosi već niz godina. Unatoč izuzetno jakoj konkurenciji, njemačkim, švicarskim, belgijskim, mađarskim, nizozemskim, češkim, poljskim i slovačkim gradovima i tramvajima, osječki je ove godine zauzeo visoko 5. mjesto. Ispred su bili mađarski Miškolc, zatim tri češka grada – Plzen, Prag i Ostrava, da bi Osijek zauzeo 5. poziciju.

Miškolc je konkurenciju ‘potukao’ češkom Tatrom (KT8D5), tramvajem kojeg uređuju samo za tu priliku, jer godinama ulicama voze niskopodne Škode. Osijek je za ovu priliku, kao i prethodnih godina, na tračnice poslao ‘starog Genschera’.

Anketu, u kojoj sudjeluje cijela Europa, šestu godinu za redom je organizirao češki transportni magazin i portal MHD86.cz. Glasalo se ‘online’, ali je magazin provjeravao ‘random’ adrese elektroničke pošte i iz glasanja uklonio sve ‘duplikate’. Anketa se provodila od 14. prosinca ’22. godine do 2. siječnja ’23. Glasalo je na kraju približno 13.500 osoba. Kako je riječ o specijaliziranom portalu i magazinu, glasanje je uglavnom prošlo među strastvenim zaljubljenicima u tramvaje, a njihovo stručno oko vrijedi još više.

Osijek je i prethodnih godina sudjelovao u anketi i glasanju, ali je ove godine ostvario najbolji rezultat do sada. Dakle, ‘Top 5’ su Miškloc, Plzen, Prag, Ostrava i Osijek.

Niz nastavljaju Olomouc (CZ), Zürich (CH), Brno (CZ), Bratislava (SK), Liberec (CZ), Basel (CH), Budapest (H), Nürnberg (D), Poznań (PL), Graz (A), Zagreb (HR), Most (CZ), Warszawa (PL), Innsbruck (A), Košice (SK), Kraków (PL), Philadelphie (USA), Gorzów Wielkopolski (PL) + Utrecht (NL), Toruń (PL), Oostende (B), Łódź (PL), Augsburg (D), Częstochowa (PL), Den Haag (NL), Olsztyn (PL) i Gent (B).

Galeriju svih tramvaja pogledajte OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)