27. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ozon se oporavlja! Pojedine ‘rupe’ mogle bi ‘zacijeliti’ za 17, 22…, najveće za 43 godine!?

1 min read
Prosječna količina ozona na visini od 30 kilometara vratiti će se na razine iz '80. godine prošlog stoljeća tek 2040. godine, na Arktiku 5 godina poslije, na Antarktiku do 2066. godine.

Ozon, odnosno ozonski omotač se polako obnavlja. Štoviše, primjetno. Nastavi li ovim tempom, ‘ozonska rupa’ iznad Antarktika bi se mogla zatvoriti u potpunosti za 43 godine, stoji u izvješću UN-a, a nakon posljednje znanstvene procjene, kakve se provode svake 4 godine.

Naime, 35 je godina od postignutog globalnog dogovora o zaustavljanju proizvodnje i upotrebe kemikalija koje nagrizaju sloj ozona, da bi rezultati sada bili već osjetni za ozonski omotač, ključan za zaštitu života na Zemlji.

Prosječna količina ozona na visini od 30 kilometara vratiti će se na razine iz ’80. godine prošlog stoljeća tek 2040. godine, na Arktiku 5 godina poslije, na Antarktiku do 2066. godine.

Inače, ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od oko 10 do 50 kilometara iznad Zemlje. Njegova debljina varira ovisno o mjestu i godišnjem dobu. Na oporavak ozonskog omotača znanstvenici su ukazali prije 4 godine, ali su rezultati tada bili preliminarni. Brojke su danas stabilne i jasne.

Foto: Pixabay (ilustracija)