2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Pranje novca’ u Osijeku: Osječka novinarka godinama skupljala ‘lipe’! “Zbog korozije nisu ih htjeli primiti”

2 min read
- Na kraju su korodirale samo kovanice od 5 i 10 lipa, ove 'zlatne'. Sve druge bile su O.K. I njih ni ne ubrajam u ovih 270 kuna. Njih smo lako zamijenili za eure - nastavlja za OsijekExpress Mikola...

Na kraju je u toj kutiji bilo 270 kuna, približno 40 eura. Nije za baciti. Naprotiv. A bila je osječka novinarka jako blizu trenutka da godinama skupljane kovanice ‘trajno arhivira’.

Jer, velika većina ‘lipica’ je korodirala, kao takva nije bila čitljivog naličja, nije se vidjelo gdje je ‘pismo’, a gdje ‘glava’. Objavila je Danijela Mikola na Facebooku fotografiju pune kutije kovanica i zavapila za pomoć, sugestije, prijedloge čišćenja, da bi naposljetku, govori za OsijekExpress.com, ‘pranje novca’ odradila smiješavši ocat, sol i sodu bikarbonu.

Kovanice su vratile sjaj, a automat u izvjesnoj banci izbrojao 270 kuna.

– Imam punu kutiju za cipele hrđom sje*anih kovanica od 50, 20, 10 i 5 lipa. Bile su u velikoj ‘kasici’ u kojoj su kondenzirae. Nismo primjetili. Sada mi ni jedna institucija to ne želi primiti na zamjenu. Iako sada sve te kovanice idu na uništenje, iako se ove može prebrojati, ne žele ih uzeti… – zavapila je na Facebooku osječka novinarka 24sata Danijela Mikola, da bi se krenuli nizati savjeti…

– Na kraju su korodirale samo kovanice od 5 i 10 lipa, ove ‘zlatne’. Sve druge bile su O.K. I njih ni ne ubrajam u ovih 270 kuna. Njih smo lako zamijenili za eure – nastavlja za OsijekExpress Mikola i dodaje…

– Prala sam ih, izvadila iz otopine, osušila… Bila je to kutija koju sam jedva nosila do banke. Po mojoj skromnoj procjeni, a znam kada uzmem sina u naručje, ova kutija je bila oko 15 kilograma. Da sam ju morala nositi još koji metar, ne znam kako bih.

Njezin je mlađi sin imao dvije godine, govori Mikola, kada su počeli ona i suprug ubacivati kovanice u veliki spremnik za automat za vodu. Ispraznili su ga, posušili i izrezali rascjep za kovanice. U prozirnoj plastici vidjeli su kako se kovanice skupljaju, čak mislili to otvoriti kada sin navrši 18 godina, ali konverzija u eure stvar je ubrzala.

– Sve do tada nismo ‘skužili’ da je kondenziralo dosta kovanica, jer ove izvana nisu ‘nadrljale’. Ne znam, možda je netko i od klinaca sipao sok, vodu, nemam pojma. Ali, eto, riješili smo to najzad – zaključuje zadovoljno Danijela Mikola.

Foto: Facebook (screenshot)