2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Capak očekuje vrhunac gripe koncem mjeseca: “Kraken možda već u Hrvatskoj”

1 min read
- Kod respiratornih infekcija imunitet je kratkotrajan. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti - govori Capak.

Ravnatelj Zavoda (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako se vrhunac gripe očekuje u Hrvatskoj koncem siječnja i početkom veljače. Što se tiče nove podvarijante Omikrona, odnosno Covida-19, naziva Kraken, Capak vjeruje da je on već prisutan u Hrvatskoj, iako nije detektiran.

– …vrlo vjerojatno, pošto nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi su se brzo proširili. Za očekivati je da će se širiti i Kraken – rekao je Capak, makar mikrobiološki još nije potvrđen, ali posljednji rezultati su ionako otprije dva tjedna.

Inače, novi sojevi Kraken i Kerber su podvarijante BA.5 koronavirusa. Usput, ima ih 75 varijanti tog virusa.

– Neke varijante se brže šire te su zaraznije, a Kerber i Kraken su očito nešto zarazniji, jer preuzimaju dominaciju. Zasada nema nikakvih kliničkih dokaza da oni uzrokuju težu bolest.

Nadalje, kada govorimo o gripi, Capak kaže da smo 15. prosinca imali 70-ak slučajeva, sada tisuće zaraženih, a kulminaciju očekuje kako je navedeno, krajem ovog i početkom idućeg mjeseca.

– Kod respiratornih infekcija imunitet je kratkotrajan. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti – govori Capak.

Foto: Youtube (screenshot)