5. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uhvaćen 40-godišnjak koji je ‘divljao’ po pravoslavnom groblju!? Oštetio spomenike, mauzolej…

1 min read
Uz povredu mira pokojnika, kazneno će odgovarati i za oštećenje tuđe stvari, ali i oštećenje i nedozvoljen izvoz kulturnog dobra. Što će reći da bi kazna, ukoliko mu se dokaže krivnja, mogla biti i veća.

Kazneni zakon za povredu mira pokojnika predviđa do godine zatvora, osim u težim slučajevima kada se netko, osim rušenjem spomenika, kao u ovom slučaju, uhvati lopate. A upravo je dolijala osoba koja je na starom pravoslavnom groblju rušila spomenike. Uz povredu mira pokojnika, kazneno će odgovarati i za oštećenje tuđe stvari, ali i oštećenje i nedozvoljen izvoz kulturnog dobra. Što će reći da bi kazna, ukoliko mu se dokaže krivnja, mogla biti i veća.

– Policijski službenici Policijske postaje Vukovar su proveli kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom pri čemu su utvrdili sumnju da je počinio kaznena djela Oštećenje tuđe stvari, Povreda mira pokojnika i Oštećenje i nedozvoljen izvoz kulturnog dobra – javlja policija i nastavlja…

– Naime, osumnjičenik je tijekom prošle 2022. i početkom ove 2023. godine u nekoliko navrata na vukovarskom starom pravoslavnom groblju oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni križ te Mauzolej na pravoslavnom groblju u Vukovaru (objekt), koji je rješenjem Ministarstva kulture i medija upisan u Registar kulturnih dobara.

– Ovim događajem je oštećenicima, vukovarskoj tvrtki i korisnicima koji se brinu o groblju i grobnim mjestima, pričinjena šteta, a Policijska postaja Vukovar je protiv osumnjičenika nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)