5. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Europa kreće u nabavu plina već na proljeće!? Hrvatska je Okoli počela puniti lane u ožujku!

1 min read
Šefčovič, koji predsjedava Upravnim odborom, kaže da nema previše vremena i da se što prije treba pripremiti za sljedeću zimu i sezonu punjenja skladišta.

Europska komisija namjerava objaviti poziv za zajedničku kupovinu plina na proljeće kako bi se skladišta mogla početi puniti prije ljeta, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

“Cilj je objaviti agregatnu potražnju kako bi se privukle ponude u rano proljeće, nakon čega slijedi prva zajednička kupnja puno prije ljeta”, izjavio je Šefčovič nakon prvog službenog sastanka Upravnog odbora Energetske platforme EU-a.

Energetsku platformu čine visoki predstavnici država članica EU-a, a zadaća Upravnog odbora je  koordinirati zajedničku potražnju i kupnju plina.

Šefčovič, koji predsjedava Upravnim odborom, kaže da nema previše vremena i da se što prije treba pripremiti za sljedeću zimu i sezonu punjenja skladišta.

“Stoga sam potaknuo države članice da brzo stupe u kontakt s ključnim tržišnim igračima na nacionalnoj razini – prvo, da identificiraju one koji će sudjelovati u Platformi, i drugo, da procijene količine i odredište plina koji će se kupovati putem Platforme”, rekao je Šefčovič.

Komisija smatra i da se zajedničkom kupovinom plina može postići bolja cijena plina.

(Hina)

To znači da bi se i naše spremište Okoli moglo početi kada i prethodnih godina. Prošle godine mi smo s utiskivanjem krenuli 27. ožujka.

Foto: Pixabay (ilustracija)