19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjećate li se ’72. i epidemije? Variola vera! Kako je reagirao bivši sistem? Koji su bili utjecaji?

2 min read
Analiza odgovora države na najveću zdravstvenu krizu u povijesti socijalističke Jugoslavije istovremeno pokazuje i vrline i mane jugoslavenskog sustava i države.

– U proljeće 1972. Jugoslaviju je zahvatila epidemija velikih boginja, posljednja epidemija te bolesti u Europi. Pojava smrtonosnog virusa, kojeg nije bilo 42 godine u Jugoslaviji, bila je dramatični izazov za socijalistički zdravstveni sustav… – uvodnik je koji FFOS iz Osijeka poziva na predavanje koje će promocijom knjige donijeti odgovore na brojna pitanja.

Naime, danas, u utorak, 17. siječnja 2023., u 17.00 sati održat će se predstavljanje knjige Nevidljivi neprijatelj. Variola vera 1972., autorice prof. dr. sc. Radine Vučetić. Svi zainteresirani tribinu će moći pratiti putem Zoom-platforme: https://us06web.zoom.us/j/84640839051?pwd=a1FuZjEyd2dDYXFNWjNWUWkwbWxLZz09

– Događanje će biti održano u sklopu internog znanstvenoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Osijeku „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“ – dodaju s fakulteta i najavljuju o čemu će biti riječi na predstavljanju knjige…

– Analiza odgovora države na najveću zdravstvenu krizu u povijesti socijalističke Jugoslavije istovremeno pokazuje i vrline i mane jugoslavenskog sustava i države. Pogled na tri mjeseca epidemije pokazuje kako je funkcionirao zdravstveni sustav u Jugoslaviji, kako je funkcionirala država (spremnost države i odgovor na krizu), kakav je bio međunarodni/hladnoratovski položaj Jugoslavije, kakav je bio položaj Kosova i muslimana u Jugoslaviji, kakav je bio odnos među republikama i kako su međurepubličke napetosti utjecale na suzbijanje epidemije, kako je na tu najveću zdravstvenu krizu reagirao Josip Broz Tito, kako su o epidemiji izvještavali mediji, kako je epidemija utjecala na turizam i ekonomiju SFRJ-a; i na kraju – kako je utjecala na obične ljude… – zaključuju.

Foto: Google Street View (screenshot) & FFOS (screenshot)