2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa posustaje!? OBŽ na 6,9% ukupnog nacionalnog broja! Djeca ‘zakurila’ najviše…

2 min read
- Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više - dodaje HZJZ.

Zaključno s 15. siječnja, HZJZ izvještava o ukupno 11.075 prijava oboljelih od gripe. U 2. tjednu ove godine zaprimljene su 3.753 prijave, što sugerira moguće ‘finale’, a kako su i najavili stručnjaci Zavoda. Naime, prethodnih tjedana se broj oboljelih tjedno praktički udvostručavao, a posljednjeg tjedna to nije slučaj.

Inače, u Osječko-baranjskoj županiji je 768 slučajeva gripe. To je oko 6,9% cijele zemlje, što je bio i raniji postotak participacije OBŽ u ukupnom broju. Konačno, i broj stanovnika OBŽ u Hrvatskoj je baš tako nekako, oko 6,8%.

Najviše je gripe u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ne najveći broj oboljelih, već najveća stopa prijave na 100.000 stanovnika. Drugo i treće mjesto pripada Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

– Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više – dodaje HZJZ.

Najviše je oboljelih u dobnoj skupini od 5 do 6 godina, po stopi incidencije oko 1.250 na 100.000. U skupini od 1 do 4 godine iznad 950, a dojenčadi iznad 600. Već u dobnoj skupini od 7 do 14 godina stopa značajno pada.

– Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljena su četiri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

– Udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u 2. tjednu pozitivnih na gripu je 26,2%. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (99,1%), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A prevladava virus gripe A/H1N1 (60,9%). Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – zaključuje se u objavi.

Foto: Pixabay (ilustracija)