2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Đapić o Možemo!, skupljanju otpada, cijeni vode: “Aktivisti galame! Gdje su na vlasti, rade skroz loše”

4 min read
- U Osijeku su oni, istina, manja organizacija..., a tamo gdje su na vlasti rade sasvim pogrešno, skroz loše... - nizao je Đapić.

– Vidite li to, kada se digne radništvo, kada su radnici stali u zaštitu svojih kolega, kako se ekipa iz Možemo! povukla. Tamo gdje oni imaju poziciju, pokazuju nekompetentnost. Zašto su se ljudi pobunili? Zato što građani znaju da oni to sve rade i inače. U Osijeku se to ne događa… – u samom finišu sinoćnjeg gostovanja na Osječkoj televiziji Anto Đapić osvrnuo se na aktualni zagrebački trenutak odlaganja i prikupljanja otpada, otkaza i štrajkova, povlačeći paralelu s verbalnim nastupom i djelima političke platfmore Možemo!, komparirajući i njihov ‘modus operandi’ u Osijeku.

Jer, Zagrebu je, čita posljednjih mjeseci cijela Hrvatska, pred komunalnim kolapsom, doima se u nekim trenutcima. Ne odvoze otpad, raste im cijena parkinga, radnici trpaju smeće u isti kamion, štrajkom prijete ‘napuljskim scenarijem’ zatrpavanja grada smećem… Cijena odvoza otpada rasla je dvostruko s novim obračunom, a sve su prilike da će se značajno povećati i cijena vode. K tome, pucaju im sustavno vodovodne cijevi, dijelovi grada ostaju bez vode ‘malo-malo’.

– Nisu uspjeli ništa odraditi u Zagrebu. Nisu sačuvali naknade za majke, najavili su podizanje cijene vode, iako primaju 120 milijuna kuna od Vlade Republike Hrvatske. Ondje politički aktivisti vode grad, vode pola Hrvatske njegovom veličinom. Tu se vidi kako radiš, a oni ne rade dobro. Aktivizam je jedna stvar, a vođenje cjeline, politike.., nešto sasvim drugo. Samo su glasni i znaju kritizirati. Bez toliko napadane Vlade iz njihovih redova, ne mogu ništa – nizao je Đapić, ‘pogledavajući’ prema Osijeku i Možemo! u Gradu Osijeku.

– U Osijeku su oni, istina, manja organizacija…, a tamo gdje su na vlasti rade sasvim pogrešno, skroz loše… – nizao je Đapić.

U sinoćnjoj emisiji V&P Tretman Osječke televizije, pod moderiranjem voditelja i novinara Mladena Kovačevića, uz novinara Gorana Flaudera, u studiju je gostovao i drugi ‘član stalne postave’ Anto Đapić, političar desnog spektra i vijećnik Gradskog vijeća Grada Osijeka. Iako su teme razgovora ‘naginjale’ uglavnom nacionalnom i globalnom karakteru, gradski politički akter, sukladno temi, ‘skrenuo’ je prema političkoj platformi Možemo!, sugerirajući kako su njihove političke poruke i svojedobna peticija u Osijeku dijametralno suprotne onome što taj politički subjekt čini u Zagrebu i na nacionalnoj razini.

Kada je riječ o Unikomu, Osijek otpad odvaja u više od 50% slučajeva, kamioni imaju dvostruke komore za prikupljanje, kolektivni ugovor s radnicima je potpisan. Otpad se sustavno odvozi, čak i blagdanima. Sva kućanstva imaju za to predviđene kante, u krajnjem slučaju vrećice koje mogu preuzeti u Unikomu.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, iz redova Možemo!, od 1. listopada uveo je novi sustav naplate odvoza otpada. Fiksna cijena istog za fizičke osobe je 45, za pravne 90 kuna, uz nadalje manji račun za one koji odvajaju otpad. Fiksnom iznosu, naime, dodaje se cijena utrošenih vrećica za miješani komunalni otpad, a koji se odlaže u predviđene ZG vrećice, čija je cijena bila 3 kune za 10 litara… Predviđena su i kažnjavanja za kontaminiranje odvojenih sirovina, 500 kuna po članu kućanstva, 1.000 kuna u višestambenim zgradama. Rezultiralo je to sve revoltom, na koncu i prihvaćanjem građana, dok se sustav nije umalo ‘slomio’ na snimci gdje djelatnici Čistoće sve trpaju u isti kamion. Odlučeno im je dati otkaz, a onda se cijela firma, uz sindikate, upustila u štrajk. Radnici koji ne odvajaju otpad su sačuvani, ali su otvorena ostala pitanja radničkih prava, plaća, kolektivnog ugovora.

Napokon, voda o kojoj je govorio Đapić, pred poskupljenjem je u Zagrebu…

– To nije 15 posto. Oni kada govore o 15 posto, ne govore istinu. To je poskupljenje od 40 posto zato što se struktura cijene vode sastoji od nekoliko dijelova… – rekao je sinoć Socijaldemokrat Zvane Brumnić za N1, nastavljajući i o cijeni otpada…

– Bili smo svjedoci poskupljenja odvoza smeća za gotovo 100 posto. I dalje plaćamo račun koji smo plaćali dosad, a uz to kupujemo vrećice koje za normalno kućanstvo koštaju još 40, 50 kuna. Što smo dobili za to? Ništa. Izgradit će sortirnicu? Za koga? Zato što netko planira uvozit smeće iz okolice Grada Zagreba pa ga ovdje sortirat. Trenutno se govori da se problem otpada može riješit samo s energanom. Znate li što je to? To je spalionica koju je htio Bandić graditi samo se sada drugačije zove… – nizao je Brumnić za N1.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)