2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku: Zbog virusa i bakterija izostalo 400 djece od 3.000! “Natrag u vrtić s potvrdom liječnika”

2 min read
- Nakon što je dijete poslano kući na liječenje ne može se vratiti u vrtić bez potvrde doktora da je zdravo - govori nadalje ravnateljica Mihaljević.

Svi statistički pokazatelji HZJZ-a prethodnih tjedana kazuju kako djeca u vrtičkoj dobi najviše oboljevaju od gripe. Oni tek ‘grade’ svoj imunitet, a ušli smo u doba godine kada virusi i bakterije ‘kolo igraju’. Već se moglo čuti i kako su osječki vrtići bili ‘desetkovani’ posljednjih tjedana, izostanci djece vrlo česti.

Kako je u ovom trenutku u Dječjem vrtiću Osijek, kako je bilo prethodnih tjedana, što ‘vlada’ najviše, ravnateljica Ana Mihaljević, govorila je za Radio Osijek, kazavši i kako su sve to uobičajene pojave za ovo doba godine. Naime, najčešće su, doznaju, respiratorne i gastrointestinalne bolesti, odnosno one koje pogađaju dišni i probavni sustav.

– Osim viroza, prehlada i gripe, u osječkim je vrtićima u posljednja dva mjeseca zabilježena i pojava malih dječjih glista što isto tako nije neobično – rekla je za Radio Osijek ravnateljica Mihaljević, kazavši i kako je u zimskim mjesecima aktualna svakako gripa.

Pa ipak, broj izostale djece nije zabrinjavajuć, dodaje se u tekstu, jer brojka od 400 djece na ukupno 3.000 je očekivana. Zabrinjavajućim se više čini, dodaju, što roditelji i dalje šačju djecu u vrtić, iako se ono požalilo da mu nije dobro, da je bolesno.

– Nakon što je dijete poslano kući na liječenje ne može se vratiti u vrtić bez potvrde doktora da je zdravo – govori nadalje ravnateljica Mihaljević.

Inače, što se malih dječjih glista tiče, u suradnji sa Službom za epidemiologiju i roditeljima, uspješno je suzbijeno i spriječeno daljnje širenje.

Razlog ‘desetkovanju’ vrtića prethodnih tjedana svakako su bile i vodene kozice, prehlade…

Foto: Grad Osijek (arhiva, screenshot)