2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Muzej Slavonije zove na Noć muzeja ’23. Pogledajte kako se zidovi oslikavaju valjcima, šablonama….

1 min read
Od 18 sati otvara se izložba Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima. U 20 sati otvara se izložba Laku noć kuno, dobro jutro euro.

Muzej Slavonije u petak 27. siječnja, s početkom u 18 sati ulazi u Noć muzeja ’23. Posjetiteljima je ponuđen sjajan program. Pred posjetiteljima su izložbe kustosice Etnografskog odjela Tunde Šipoš
Živić i kustosa Numizmatičkog odjela Branislava Miličića, javljaju iz Muzeja Slavonije.

– Kao najveći nacionalni muzej općeg tipa, smješten u baroknoj osječkoj Tvrđi, Muzej Slavonije je omiljeno
mjesto susreta brojnim posjetiteljima. Kultura, i u malim dozama, utječe na povećanje razine hormona sreće, a nove spoznaje nadopunjuju naše životno znanje – dodaju u najavi Noći muzeja ’23.

Od 18 sati otvara se izložba Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima.

– Tehnike su predstavljene s pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije te dokumentiranjem spoznaja o samoj tehnici molovanja koje su suradnici s terena kazivanjem podijelili s kustosima – navodi se u najavi.

U 20 sati otvara se izložba Laku noć kuno, dobro jutro euro.

– Velebitska degenija, slavuj, mrki medvjed te ostali prikazi na kovanicama, kao i prikazi hrvatskih velikana i gradskih znamenitosti, zamijenjeni su glagoljičnim natpisom, Teslom, kunom, geografskom kartom Republike Hrvatske i standardnim euro novčanicama. Ova izložba provodi nas kroz dio iznimno bogate, ali i zanimljive povijesti hrvatskoga novca od Andrije II. preko Nikole IV. Zrinskog pa sve do Ante Starčevića. Ovom izložbom opraštamo se od kune koja odlazi u hrvatsku monetarnu povijest… – zaključuje se u najavi i pozivu posjetiteljima na Noć muzeja ’23.

Foto: Google Street View (screenshot)