2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kulturni djelatnici Osijeka ujedinjeni: “Jedva čekamo opremanje koncertne dvorane u Osijeku”

2 min read
Namjera je dvoranu dovršiti do konca '24. godine. Iako, 'šaptom' će izgovoriti mjerodavni da se nadaju i ranije.

Jedva su dočekali, istinski se raduju dovršenju i opremanju koncertne dvorane Kulturnog centra u Osijeku. Bez imalo zadrške, otklona…, gotovo je ujednačena izjava kulturnih i umjetničkih djelatnika Osijeka, od Antoanete Radočaj Jerković, profesorice s Umjetničke akademije u Osijeku i dirigentice slavnih Brevisica, Karla Kobaša, tajnika Hrvatskog pjevačkog društva Lipa, do Vladimira Hama, skorog novog intendanta HNK-a u Osijeku.

Dva u svijetu najnagrađivanija osječka zbora, Brevis i Lipa, nastupili su već u ‘roh-bau’ koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Osijeku i prije nego je ista bila blizu realizacije njezina dovršenja i opremanja, što od četvrtka i sastanka gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek jest. Lobiranjem osječkog gradonačelnika u Osijek dolazi oko 930 tisuća eura za opremanje koncertne dvorane. Bit će, poslije dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, druga najveća dvorana u Hrvatskoj. A iznos koji je namijenjen njezinom opremanju najviši je pojedinačni iznos kojeg je Ministarstvo kulture i medija ikada ‘izvrnulo iz džepa’. To znači skora gostovanja orkestara, filharmonija… Namjera je dvoranu dovršiti do konca ’24. godine. Iako, ‘šaptom’ će izgovoriti mjerodavni da se nadaju i ranije.

– Svi to čekamo zaista tolike godine. Nema niti jednog kulturnog djelatnika u Osijeku koji se ne raduje dovršenju i opremanju dvorane. Nadam se njezinoj potpunoj opremljenosti za istinske glazbene i sve druge umjetničke spektakle. Mi smo nastupili u njoj, u ovoj fazi nedovršenosti, stoga mogu samo zamisliti kako će biti kada bude u potpunoj funkciji – rekla je za OsijekExpress.com Antoaneta Radočaj Jerković, dirigentica Brevisica.

– Sve pohvale za skori dovršetak radova. Raduje nas, jako to iščekujemo. Osijek je konačno dobiti prostor za koncerte. Jer, nastupali smo i nastupamo u Osijeku u brojnim prostorima i koliko god smo sretni i zahvalni, puno je njih ‘tupog zvuka’ i stoga se silno veselimo i radujemo nastupu u dvorani koja je namijenjena glazbi i zvuku. Osijek je grad zborova i grad koji zaslužuje prostor koji će se zvati koncertnom dvoranom – kazao je telefonski za OsijekExpress.com i Karlo Kobaš, tajnik Lipe.

Vladimir Ham, skori intendant HNK-a u Osijeku, institucije i ‘hrama’ umjetnosti, glazbe…, uz kulturni i umjetnički značaj dovršetka i opremanja dvorane, razumije i onaj logistički, kvantitativni. Jer, pozornica i gledalište HNK-a u Osijeku ‘pod pritiskom’ su svih kulturnih i drugih događanja. Organizacija kakvog događaja imobilizira pozornicu za gostovanja drugih ili nastup matičnog kazališta. Potpuno je jasno, govori Ham, kako će koncertna dvorana u Kulturnom centru omogućiti realizaciju brojnih planova i ideja, raširiti spektar mogućnosti istovremene ‘konzumacije’ različitih oblika umjetnosti.

Foto: OsijekExpress.com