16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Premijera 3. veljače: Genijalna komedija Woodyja Allena na daskama osječkog HNK-a!

2 min read
Dan poslije premijere, u subotu, 4. veljače, od 20 sati na rasporedu je repriza, u ponedjeljak 6. veljače od 19 sati predstava za pretplatnike, a već četvrta izvedba slijedi odmah u utorak, 7 veljače, u 18 sati.

Prvo i možda najvažnije. Dobro pročitajte tekst i zapamtite kako ćemo za koji dan, možda već sutra, kroz nagradni natječaj ponuditi i ulaznice za ovu predstave. A sada…

U petak 3. veljače, HNK u Osijeku premijerno će izvesti komediju Woodyja Allena – Sviraj to ponovno, sam. Matija Kačan bit će Allan Felix, Armin Ćatić Humphrey Bogart, Pablo, Matea Grabić Ćaćić utjelovljuje Lindu Christie, Goran Vučko Dicka Christiea, dočim Sara Lustig preuzima rolu Nancy, Ilse, Vanesse, go-go plesačica i napokon Monika Lanšćak Ginu, mladu intelektualku, Barbaru.

Prijevod ovog djela pripremila je Katarina Stipić Komadina. Režija i adaptacija u rukama je Tamare Damjanović, scenografiju potpisuje Sheron Pimpi Steiner, kostime Ivana Živković, skladateljica je Katarina Ranković, suradnik sa scenski pokret je Vuk Ognjenović, a oblikovatelj svjetla Luka Matić.

– Sviraj to ponovno, Sam – klasična je komedija u maniri Woodyja Allena, priča o ‘spašavanju’ izgubljenog muškarca, hipohondra i neurotičnog filmskog kritičara koji nakon odlaska supruge i razvoda ne može pohvatati konce vlastita identiteta i društvene ‘lokacije’. Ova komedija s melodramatskim elementima ujedno je i ‘hommage’ kultnom filmskom klasiku, Casablanci, čiji se glavni glumac, Humphrey Bogart (Rick Blaine), pojavljuje u fantazijama psihički uzdrmanog protagonista predstave te mu daje savjete kako postupati s njemu tragično nedokučivim ženama. Ova predstava prožeta specifično Allenovim humorom proizašlim iz sveopće konfuzije, spleta stvarnosti i fantazije, komedija kojom se na prilično opušten način tretira zapravo ozbiljna tema, predstava-složenac cijelog niza slojeva kompleksne humornosti će kao koprodukcija HNK u Osijeku i Kazališta Virovitica premijerno zaigrati 3. veljače 2023. u režiji Tamare Damjanović – ukratko su opisali iz HNK-a spektakl koji će se uprizoriti 3. veljače.

Dan poslije premijere, u subotu, 4. veljače, od 20 sati na rasporedu je repriza, u ponedjeljak 6. veljače od 19 sati predstava za pretplatnike, a već četvrta izvedba slijedi odmah u utorak, 7 veljače, u 18 sati.

Foto: HNK Osijek, Kristijan Cimer (ustupljeno za objavu)