20. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Predsjednik europskih pučana želi podići ograde na granicama EU: “…potrebne su nam ograde”

2 min read
Weber se zalaže i za „temeljitu promjenu“ postupka podnošenja zahtjeva za azilom što se po njemu, ne bi pod svaku cijenu trebalo događati unutar EU-a.
zatvor rešetke žica

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber zalaže se za strožu europsku politiku useljavanja i među ostalim predlaže podizanje ograde na vanjskim granicama Europske unije, prenose njemački mediji u nedjelju.

„Ograde su uvijek posljednje sredstvo, ali one su nužne svugdje tamo gdje krijumčari ljudi krše europske zakone. Tamo gdje nije moguće spriječiti ilegalnu migraciju potrebne su nam ograde“, rekao je predsjednik EPP-a i potpredsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Weber u razgovoru za medijsku grupu Funke.

On je kao mjesta gdje bi se ova mjera mogla primjenjivati naveo istočne granice Europske unije, Sredozemlje te posebice granice Bugarske i Grčke s Turskom.

Weber se zalaže i za „temeljitu promjenu“ postupka podnošenja zahtjeva za azilom što se po njemu, ne bi pod svaku cijenu trebalo događati unutar EU-a.

„Mislim da mora biti moguće na vanjskim granicama provoditi brzu provjeru toga ima li netko pravo na azil ili ne. Ako migranti dolaze iz trećih, sigurnih zemalja poput Turske, onda mora biti moguće ove provjere obavljati i tamo“, smatra Weber.

On je također predložio uspostavljanje ureda EU-a u zemljama poput Tunisa ili Egipta gdje bi se provodila provjera uvjeta za stjecanje azila za izbjeglice iz Afrike.  

Weber je povodom izvanrednog samita Europskog vijeća početkom veljače rekao kako EU mora ponovno preuzeti u ruke kontrolu Sredozemlja.

„Uz svo dužno poštovanje privatnog angažmana spašavanja izbjeglica na moru, to je domena državnih organa. Mi ne smijemo privatizirati migrantsku politiku“, rekao je Weber.

On je ukazao i na teški položaj njemačkih gradova i općina koje se iznova suočavaju s velikim problemima kod prihvata izbjeglica.

„Zemlje EU-a slijepo koračaju u jednu novu i veliku migracijsku krizu“, rekao je Weber.

On je rekao, s pogledom na izbore za Europski parlament sljedeće godine, kako se ove teme ne smiju prepustiti „desničarskim agitatorima“.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) s kojom CSU tvori Uniju CDU/CSU Friedrich Merz je u intervjuu za nedjeljno izdanje dnevnika Bild rekao kako je Njemačkoj potrebno jače usmjeravanje useljavanja.

„Kad je useljavanje u pitanju mi si moramo postaviti pitanje: Tko nam je potreban? Komu smo mi potrebni? Tko nema pravo na azil, taj mora napustiti zemlju“, zaključio je Merz.

Njemačka se od druge polovice 2022. ponovno suočava s pojačanim priljevom ilegalnih migranata iz zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka i Turske.  U nekim dijelovima zemlje jača i otpor građana gradnji novih prihvatnih kapaciteta za izbjeglice.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)