20. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Moguće probijanje zvučnog zida između 10 i 16 sati! Iznad Slavonije jedan od najbržih aviona…

1 min read
- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Čujete li kakvu ‘detonaciju’ u poslijepodnevnim satima, bez brige – ‘to pucaju naši’. Naime, očekuje se probijanje ‘zvučnog zida’ naših MIG-ova iznad Slavonije, makar su za to, s obzirom na ‘uzimanje zaleta’, jako male šanse u Osječko-baranjskoj županiji. Zvučni zid probiju najčešće iznad Požeško-slavonske ili još zapadnije. No, MORH je upozorio… Jer, što god vi mislili o MIG-u 21, to je i dalje jedan od najbržih aviona na svijetu, a leti iznad 2.000 km/h. Iako ‘star kao Biblija’, proizveden je kao presretač.

– U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila provodit će (…) u utorak 31. siječnja 2023. godine, od 10 do 16 sati redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida – javljaju i dodaju…

– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

– Planiran je probni let tijekom kojeg se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke županije, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske na visini od 10 000 do 14 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – zaključuj se.

Foto: Pixabay (ilustracija)