30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Manjak antibiotika za djecu: Ljekarnici spašavaju! Počeli raditi vlastite pripravke!

2 min read
...kako piše HRT, zbog nestašice lijekova, u ovom slučaju antibiotika za djecu, ljekarnici spašavaju stvar. Počeli su s pripremom vlastitih pripravaka.

Ljekarnici su oduvijek bili puno više od osoba koje vam izdaju lijek na liječnički recept nakon što pokažete zdravstvenu knjižicu i dopunsko zdravstveno osiguranje, samo su im znanje i vještine značajnije potisnuti posljednjih godina pod gotovim lijekovima i pripravcima. No, kako piše HRT, zbog nestašice lijekova, u ovom slučaju antibiotika za djecu, ljekarnici spašavaju stvar. Počeli su s pripremom vlastitih pripravaka.

Kako piše HRT, a o čemu smo i mi ranije izvještavali, na domaćem tržištu manjka povremeno antibiotskih sirupa za djecu. Propisuju se u posljednje vrijeme dosta, a postoje i drugi brojni razlozi manjka. Infekcije pune čekaonice…

– Od tih infekcija 70-80% je virusnih infekcija, oko 20% jest bakterijskih koje zahtijevaju liječenje antibiotskom terapijom. Ako nemate čime liječiti, onda ste u određenom problemu – rekla je za HRT pedijatrica Jadranka Petrović-Schneider iz Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, a HRT dodaje kako u rješavanju problema ‘uskaču’ ljekarnici…

Naime, tablete penicilina, odnosno beta-laktamskog antibiotika, rastrljavaju se i miješaju s odgovarajućom gotovom tekućom bazom koja je prikladna sa samim lijekom, a doza je prikladna za primjenu kod djece, piše HRT, razgovarajući i s Lucijom Majetić, mag. pharm. iz Ljekarne Velika Gorica, koja govori kako je to postupak koji zahtijeva dodatnu koncentraciju i opremu.

– Ali mi smo za sve to spremni i drago nam je što možemo pacijente bar malo smiriti da nema razloga za paniku jer uvijek ćemo naći neko rješenje da pružimo odgovarajuću ljekarničku skrb – govori Majetić.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo dodaje kako je, primjerice, amoksicilin sirup koji je u nestabilnom dolasku na tržište neko vrijeme, a kako sada postoji najava da bi ga moglo nedostajati duže, odlučili su se na ovu proceduru, koja ipak zahtjeva malo vremena…

– Vjerojatno ćemo moći odgovoriti na nekakve hitne potrebe koje imaju pedijatri, odnosno roditelji. Važno je reći da mi ne možemo zamijeniti cjelokupnu potrošnju, ali sigurno možemo za svu djecu kojoj je to jedina i najbolja terapija osigurati dovoljne količine – kazala je Soldo za HRT.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)