29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grmoja u Osijeku: KBC i Ministarstvo zanemaruju zakonsku obvezu na štetu medicinskih sestara

2 min read
Priopćenje prenosimo u cijelosti...

Prije dvije godine za nas su bili junaci, a danas ih sustav ignorira… – rekao je jučer na konferenciji za novinstvo u Osijeku saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Na održanoj konferenciji za medije, stranka MOST glasno je reagirala na ignoranciju zdravstvene ustanove KBC Osijek koja ne provodi Uredbu Vlade Republike Hrvatske o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, donesenu prošle godine. Naime, ustanova KBC Osijek ne priznaje dodatno školovanje medicinskom osoblju na radnim mjestima koje Zakon propisuje, čime direktno oštećuje medicinsko osoblje koje ima sve uvjete za veći koeficijent.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo stranke MOST, dr. Ivan Bekavac, objašnjava da pravilno implementiranje sestrinstva u hrvatski sustav zdravstva nije krucijalno pitanje samo za sustav zdravstva, već je i strateško pitanje za Republiku Hrvatsku.

„U Hrvatskoj nedostaje 4.500 medicinskih sestara te 2000 liječnika. No, ovaj nas podatak ne iznenađuje kada znamo da su glavni problemi s kojima se medicinsko osoblje susreće nerijetko nepovoljni radni uvjeti, niske plaće te nepriznavanje koeficijenata u sustavu zdravstva sukladno razini obrazovanja“, dodaje Bekavac.

Upućeni da povećanje koeficijenta nije primijenjeno na medicinsko osoblje koje obavlja invazivne zahvate kao što su: koronarografija, gastroskopija, kolonoskopija i bronhoskopija, saborski zastupnik stranke MOST, Nikola Grmoja, ističe kako je MOST odmah poslao upit Ministarstvu zdravstva prema pravu na pristup informacijama, međutim, do danas nisu dobili odgovor.

„Ovim putem pozivamo KBC Osijek da poštuje Uredbu kojom se definira koeficijent za medicinsko osoblje. Medicinsko osoblje je na rubu snaga godinama, posebice nakon pandemijske krize. Prije dvije godine za nas su bili junaci, a danas ih sustav ignorira i ne priznaje Zakonom određeno pravo. Ovim putem dajemo i glas medicinskom osoblju i u njihovo ime kažemo: poštujte naš rad i trud“, poručuje Grmoja, naglašavajući da je riječ o problemu na nacionalnoj razini, ne samo u Osijeku.

Foto: Most (screenshot)