29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Saborska zastupnica Nikolić o DVD-ovima i financiranju: Vatru gasi, brata spasi!

3 min read
Priopćenje prenosimo u cijelosti...

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić u iznošenju stajališta u ime kluba osvrnula se na značaj financiranja i učinkovitosti vatrogasnih društva u ruralnim sredinama, stoji u priopćenju. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE 

U Republici Hrvatskoj, prema Zakonu o vatrogastvu, vatrogasnu djelatnost mogu obavljati vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice kao stručne i humanitarne organizacije. Financiranje vatrogastva trenutno nije jednoznačno određeno. Sredstva za financiranje redovne djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi osiguravaju se u proračunu općine i grada, ali i putem minimalnih financijskih standarda od strane države. Navedenim zakonom nije se poboljšao sustav financiranja i funkcioniranja cjelokupnog sustava vatrogastva, osobito u ruralnim sredinama. Tako primjerice, sredstva Ministarstva poljoprivrede, namjenjena isključivo za nabavku opreme, raspoređuje se županijskim vatrogasnim zajednicama koja odlučuju kako i na koji način će dalje raspodijeliti sredstva, odnosno opremu. Navedeno djeluje na slabu učinkovitost raspodjele financijskih sredstava, odnosno njihova raspodjela je neravnomjerna.

“Rezultat toga, vidljiv je primjerice u našoj županiji, općini Levanjska Varoš, koja ima stožerno društvo, DVD Levanjska Varoš, koji ove godine slavi 90 godina postojanja, navela je Nikolić.

“Ta Općina se prostire na 136 km kvadratnih od čega je 70% šuma i obuhvaća 11 naselja. DVD Levanjska Varoš je jedino vatrogasno društvo na tom području o čijoj opremi ovisi sigurnost čitave Općine ne samo u gašenju požara okolnih šuma, poljoprivrednih dobara i imovine stanovništva već veliku ulogu imaju i u vodoopskrbi domaćinstava u sušnim razdobljima.

Svi znamo da je prošla godina, bila jedna od sušnijih godina i da upravo ovo vatrogasno društvo tada nije imalo u posjedu autocisternu s vodom, tamošnje stanovništvo bi vjerojatno umrlo o žeđi. Bili bi bez vode. Ponavljam, u 21.st. ostali bi bez vode!

No nažalost, upravo to vozilo/autocisterna krajem prošle godine nakon 86.g. rada i svoje služnosti,  otišlo je u mirovinu i danas cijela Općina, svi  ti mještani ostali su bez osnovnog resursa, a to je voda. Vodovod u toj Općini prošao je samo kroz 3 naselja od ukupno 11. Mnoga slavonska sela su prometno izolirana, demografski opustošena i odavno zaboravljena. Osim osobama starije životne dobi, mnogim mladim obiteljima je isto tako otežan život i normalno funkcioniranje u našim selima. Osim što im nedostaje sadržaja, teško pronalaze posao, nemaju niti liječnika, niti škola, niti vrtića, zbog čega sela propadaju, nestaju, a mladi odlaze. DVD u ruralnim područjima su najbitnije institucije koje mogu postojati u općinama, koje vežu stanovništvo još od najmlađih dana, potiču zajedništvo, nesebičnost i požrtvovnost.  Vatrogastvo osim što je humana djelatnost, vrlo je zahtjevan i odgovoran posao i od velike važnosti za sigurnost i zaštitu mještana i njihove imovine tokom cijele godine, posebno u ljetnim mjesecima. Također, sudjeluju u mnogim intervencijama tijekom prirodnih nepogoda kao i u tehničkim intervencijama. Nedavni olujni vjetrovi u našoj Slavoniji su pokazali kolika je važnost postojanja vatrogasnih društva koja su prva stizala na intervencije i pomagala svima nama da se što prije otklone i saniranju štete. U 21.st. naši slavonci nemaju više mogućnost opskrbe vodom, zastrašujuće je i razočaravajuće. Ovim putem apeliram na čelnika Općine da ne okreće glavu od ovog problema i ne ostavi svoje mještane na rubu provalije, da omogući ono najosnovnije, a to je zaštita života i sigurnosti ljudi, nabavite autocisternu koja vašim mještanima  život znači,  ali isto tako ovim putem apeliram i na našeg župana da pripomogne u pronalasku riješenja zajedno sa načelnikom Općine u nabavci prijeko potrebnog vozila”, naglasila je Nikolić.

“Ukoliko ne želimo da nam sela izumru, mladi isele, ukoliko želimo povoljniju demografsku sliku na našem području, da Općina ima adekvatnu opremu za vrijeme sušnog razdoblja, omogućite ovom vatrogasnom društvu visoku razinu funkcioniranja. Omogućite im ono najosnovnije za rad. Vatrogastvo je važna i plemenita aktivnost, izrazito društveno korisna i ogroman doprinos našem društvu i omogućite im opstojnost jer će nam oni svojom požrtvovnošću vratiti trostruko pod sloganom “Vatru gasi, brata spasi”, zaključila je Nikolić.

Foto: Socijaldemokrati (screenshot)