19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjajna ‘fora’ iz DZS-a ususret Valentinovu: U Hrvatskoj imamo 574 Romea i 1.401 Juliju!

2 min read
U njihovoj je objavi niz podataka koji 'koketiraju' s ljubavlju i Valentinovom, od broja Romea i Julija, preko posjeta Hrvata Italiji, do kazališnih navika nacije... Pročitajte...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Državni zavod za statistiku ‘poigrao’ se raspoloživim brojkama koje je autor/ica uspješno ‘naslonio/la’ na sutrašnje Valentinovo, 14. veljače.

U njihovoj je objavi niz podataka koji ‘koketiraju’ s ljubavlju i Valentinovom, od broja Romea i Julija, preko posjeta Hrvata Italiji, do kazališnih navika nacije… Pročitajte…

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU – VALENTINOVO

Koliko ste puta čuli poznate Shakespearove stihove “O Romeo, Romeo, zašto si Romeo?” Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča, ona o Romeu i Juliji, napisana je prije 426 godina. Otad je imala brojne adaptacije, a i dandanas sinonim je za mladenačku romansu.

Ova drama, nastala iz pera jednog od najvećih engleskih pisaca, inspirirala je mnoge, pa i neke roditelje za odabir imena djeteta. Naime, prema podacima Popisa 2021., u Hrvatskoj žive 574 osobe s imenom Romeo i  1 401 osoba s imenom Julija.

Elementi ove ljubavne priče pronašli su svoje mjesto i u pop-kulturi. Posjetiti Julijinu kuću ili ostaviti joj pismo postao je dio plana putovanja mnogih turista. Upravo zbog radnje smještene u Italiji mnogi požele barem na trenutak maštati o romantičnoj ljubavi podno Julijina balkona. Tako su u 2021. stanovnici Hrvatske ostvarili 28 tisuća privatnih višednevnih putovanja u Italiju, a u prosjeku su ostvarili sedam noćenja. Naša susjedna zemlja čest je odabir i za jednodnevna putovanja jer je upravo u Italiju u 2021. putovalo 1 476 domaćih posjetitelja, što čini petinu domaćih posjetitelja na jednodnevnim putovanjima u strane zemlje u organizaciji hrvatskih putničkih agencija.

Svoj primjerak ove nezaobilazne ljubavne priče možete pronaći u nekoj od 1 760 knjižnica u Hrvatskoj koje su u 2021. bile dom za više od 28,2 milijuna knjiga, a možda vas posjet knjižnici inspirira da pročitate još neke naslove s ljubavnom tematikom. Stanovnici Hrvatske dobre priče vole i pogledati na kazališnim daskama ili u kinodvoranama. Tomu u prilog govori i podatak o 1,1 milijunu kazališnih posjetitelja te 2,5 milijuna kinogledatelja u 2021.

Vama želimo priču sa sretnom fabulom te da se svaki dan prisjetite koliko je ljubav važna, u svim oblicima. Sretno vam Valentinovo!

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)