28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pogledajte koja su najpopularnija imena u Hrvatskoj, a koja u Osječko-baranjskoj županiji!

2 min read
Tvrtka Mireo načinila je kartu Hrvatske koja prikazuje najčešća imena u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko desetljeća, a koja pokazuje i kako se mijenjala popularnost određenim imenima u naciji.

U Osječko-baranjskoj županiji, među osobama rođenim prije 10 i 20 godina, najčešće žensko ime je Petra, najčešće muško Luka. Sljedeće dobne skupine, osoba koje sada imaju 30 i 40 godina, najčešće nose imena Ivana i Ivan. I nastavlja se to i ‘dublje u povijest’ u OBŽ, osim što je kod muškaraca u 50-ima najpopularnije ime Mario.

Tvrtka Mireo načinila je kartu Hrvatske koja prikazuje najčešća imena u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko desetljeća, a koja pokazuje i kako se mijenjala popularnost određenim imenima u naciji. Među osobama u sedamdesetim godinama života najviše je žena s imenom Marija, muškaraca s imenom Ivan. Popularno je bilo zvati se i Ante i Stjepan – piše N1.

Marija je ostala popularna i kod onih žena koje su danas u šezdesetima, ali je dosta i Marica, Mirjana i Vesna. Muškarci u toj dobi nose imena Željko, Ivica, gdjegod Ivan, Josip, Dami, Milan i Ante.

Deset godina poslije Ivica je i dalje najpopularnije muško ime u većem dijelu zemlje, ali dosta dječaka dobilo je i ime Igor, Tomislav ili Damir. Djevojčicama se davalo imena Ivana, Marija Sandra, Ana…

Među ženama koje su sada u četrdesetim godinama života, uvjerljivo je najviše Ivana, u cijeloj zemlji. Isto ime bilo je najpopularnije i u muškoj varijanti.

A među onima koji su sada u tridesetima, situacija nije bitno drugačija. Ivana i Ivan i dalje su najpopularnija imena.

Luka i Lucija najpopularnija su imena kod skupine koja je stara između 10 i 20 godina.

Inače, kartu možete vidjeti OVDJE.

Foto: Mireo (screenshot)