20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zatvoreni svi prometni pravci prema Dalmaciji i obratno! Evo i stanja u svim slavonskim županijama…

5 min read
A evo kako je u danas bilo i/li jest u slavonskim županijama, iz priopćenja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Hrvatske...

Nema slobodnog prometnog pravca za Dalmaciju i obrnuto. Sva vozila ‘skidaju’ se sa ceste, odmorišta su puna, parkinga manjka, otvaraju se prihvatni centri…, posljednje su informacije Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Hrvatske, a koje donose i presjek ‘nereda’ kojeg je snijeg učinio i u slavonskim županijama.

– Do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto (meteorološki uvjeti). Zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parking mjestima savjetujemo da se ne kreće na put na navedenoj relaciji. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje! – napisali su, opetovano u 17:58 sati, dodajući i gdje su prihvatni centri…

  • U Gračacu je otvoren prihvatni centar za putnike zapele u prometu, na adresi Nikole Tesle 37, kod mosta u Gračacu. Svi ugostiteljski objekti bit će otvoreni tijekom noći
  • U pripravnosti je i dječji vrtić u Obrovcu, Ivane Brlić Mažuranić 4, za prihvat putnika ako se ukaže potreba. Vrtić je grijan i može pružiti smještaj za 100-tinjak osoba. Kontakt osoba u vrtiću je Dražen Breulj, 098 973 1350
  • Putnicima je na raspolaganju i prihvatni centar u Gospiću, Miroslava Kraljevića 19 (prostor Gradske sportske dvorane), gdje uz okrepu također postoji mogućnost smještaja

A evo kako je u danas bilo i/li jest u slavonskim županijama, iz priopćenja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Hrvatske…

Osječko-baranjska županija

Osijek – 25. veljače: u večernjim satima, zbog snježnih oborina na području Županije, ŽC 112 Osijek zaprimio je više dojava građana o padanju stabala na kolnik i na parkirna mjesta, pri čemu su oštećena četiri vozila i otežano je prometovanje. Vatrogasci JVP-a Osijek i DVD-a Valpovo imali su po četiri intervencije, DVD-a Đakovo dvije i JVP-a Našice jednu intervenciju uklanjanja stabala s prometnica. Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području Županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a. 

​ŽC 112 Osijek – zbog kvara na dalekovodu bez električne energije su šire područje grada Našica, ukupno 15 mjesta, šire područje Đakova, ukupno 22 mjesta te tri mjesta u Baranji. Vatrogasci na području Županije imali su šest intervencija uklanjanja stabala s ceste i jednu intervenciju uklanjanja stabla s dva auta. Djelatnici Hrvatskih šuma uklonili su 20 stabala koja su prijetila padanjem na cestu Gašinci – Selci Đakovački. Vatrogasci DVD Gašinci uklonili su 9 stabala s ceste.

ŽC 112 Osijek, stanje u 10:45: bez bez električne energije je 3415 korisnika.

Osijek

Snijeg koji je sinoć iza 21 sat počeo padati u Osijeku, zimska služba grada, djelatnici Unikoma, dočekali su potpuno spremni. Krenuli su odmah soliti najdelikatnije dijelove dionica, mostove, kružne tokove, podvožnjake…

– Djelatnici zimske službe počeli su soliti ceste u 21 sat. Poslije mostova, kružnih tokova i podvožnjaka nastavili su sa soljenjem i svih ostalih cesta i nogostupa koji su u programu zimskog održavanja – javili su iz Unikoma, što smo već i prenijeli tijekom jutra.

Raličenje cesta, kažu, započelo je od 3 sata ujutro i završeno je jutros u 7 sati. Isto vrijedi i za nogostupe, no njih se ipak čistilo duže.

– Na terenu je bilo 14 vozila s ralicom i rasipačem namijenjenih čišćenju cesta i 8 vozila s ralicom i rasipačem za čišćenje nogostupa – dodali su, naglasivši kako su spremni za poslijepodnevne izazove.

– U dnevnom dežurstvu su 2 vozila s ralicom i rasipačem te je sve spremno za novo soljenje tijekom poslijepodneva. Sve ceste su čiste i prohodne! – dodali su iz Unikoma.

Podsjećamo, do 7 jutros palo je 10 centimetara snijega u Osijeku, temperatura je u 14 sati bila blago iznad nule, točnije 0,3 stupnja, a lagan snijeg pada i dalje, očekuje se i sutra. Temperatura će tijekom sutranjeg dana od jutra dos redine dana biti između -1 i 3 stupnja.

Brodsko-posavska županija

Slavonski Brod – 25. veljače: u večernjim satima, zbog snježnih oborina na području grada, ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je više dojava građana o padanju stabala na kolnik u ulicama Marka Marulića, Brlićev put i Ivana Gundulića. Stablo je palo i na LC 42030 u mjestu Jakačina Mala. Uklanjanje stabala obavljali su komunalno poduzeće i JVP Slavonski Brod (5/1). Zabilježeno je više kvarova na niskom naponu, a bez električne energije bio je dio potrošača na širem području Županije. Na teren su izašle ekipe HEP-a. 

ŽC 112 Slavonski Brod, stanje u 10:45: bez električne energije je 2200 korisnika. U vremensko razdoblju od 07:00 do 09:00 jedno stablo palo je na kolnik u Berislavićevoj ulici u Slavonskom Brodu, jedno na osobno vozilo i plinsko brojilo u Borovskoj ulici u Slavonskom Brodu i ejdno stablo na državnu cestu D51 Banićevac prema Oblakovcu. Obaviještene du sve nadležne službe. Bez struje su još uvijek dijelovi općina Stara Gradiška, Okučani, Cernik, Dragalić, Vrbje, Nova Kapela, Podcrkavlje i Bukovlje. Tri stabla su pala i zatvorila ŽC 42061 Pivare – Donji Bogićevci, jedno stablo palo je na cestu u naselju Janiševac u Podvinju, obaviještene nadležne službe.

Požeško-slavonska županija

Požega – 25. veljače: u večernjim satima vatrogasci su imali više intervencija uklanjanja stabala koja su pala zbog težine snijega na prometnice na području grada Požege (oko 15 stabala), jedna intervencija na području općine Brestovac i jedna na području općine Velika. Tvrtka “Poduzeće za ceste d.o.o.” Slavonski Brod, koja održava državne ceste, imala je četiri intervencije uklanjanja stabala. Zbog kvara na 10 kV dalekovodu, bez električne energije ostalo je oko 2.000 potrošača na području Bučja, Pakraca i Čaglića.

Vukovarsko – srijemska županija

Vukovar – vatrogasci uklonili stabla s kolnika koje je palo na tri mjesta (Sotin, cesta Privlaka-Županja, D2 obilaznica Vukovara), u dva naselja (Ivankovo, Sotin) djelomično nema struje, kvarovi se otklanjaju.

ŽC 112 Vukovar, stanje u 10:45: bez bez električne energije je 100 korisnika

Virovitičko – podravska županija

Virovitica – do 08:30 bez električne energije bila su naselja Brezovica, Detkovac D. Bukovica, G. Viljevo, dio grada Virovitice i Milanovac. Djelatnici HEP-a Virovitica i JVP Virovitica imali su jednu intervenciju uklanjanja stabla s prometnice i vodova električne energije. Na D69 između Slatine i Čeralija zbog stabla na cesti intervenirali su djelatnici Hrvatskih cesta.

ŽC 112 Virovitica, stanje u 10:45: bez bez električne energije je 400 korisnika. Od 10:45 sati zbog snijega na kolniku, privremeno se zatvaraju dvije županijske ceste za sav promet (ŽC4254 Slatinski Dreovac – Jankovac i ŽC 4030 Orahovica-Kutjevo).