20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Geotermalni potencijal: Slavonija ‘leži’ na toploj vodi! Podzemne vode su 60% toplije nego u Europi!

2 min read
U Babinoj Gredi je na 3.800 metara temperatura vode malo viša od 170 stupnjeva.

Nije to samo Bizovac. Nije to samo 28 nalazišta u Hrvatskoj. Potencijali cijele zemlje su veliki, tvrde stručnjaci, a snažan geotermalni potencijal krije se ispod plodne slavonske zemlje. Naime, američka ministrica energetike Jennifer Granholm, boraveći u Zagrebu, rekla je kako cijela zemlja ima golem potencijal u geotermalnim izvorima, u što bi rado ulagale i američke tvrtke.

Kod nas se u ovom trenutku, od 28 nalazišta, iskorištava njih 18, u toplicama, u medicinske svrhe i za kupanje. Ali, na jednoj od bušotina, u Babinoj Gredi, radi se na pripremi izgradnje elektrane koja će geotermalnu energiju pretvarati u električnu. Jer, na području Panonskog bazena podzemne su vode čak 60% toplije u odnosu na europski prosjek – piše HRT.

– Ovdje ćemo izgraditi elektranu koja će dati 15 MW struje, to je dovoljno da se cijela općina opskrbi strujom, a i šire. Uvijek postoji potencijal da se to dodatno iskoristi za proizvodnju, za grijanje industrijskih pogona, kućanstava – rekao je za Dnevnik HRT-a Nikola Legčević, voditelj projekta.

Ondje je na 3.800 metara temperatura vode malo viša od 170 stupnjeva.

Mali problem je što su geotermalni projekti jedni od najskupljih projekata. Za 1 MW treba od 6 do 8 milijuna eura, što bi jednu elektranu od 10 MW učinilo vrijednom u izgradnji od 60 do 70 milijuna eura, za HRT otkriva Ivana Ivančić, direktorica investitorske tvrtke.

– Ima i niz dodatnih koristi od izgradnje toplovoda, grijanje stambenih blokova, cijelih naselja, kao i u izgradnji plasteničke i stakleničke proizvodnje – rekao je za HRT Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Foto: Pixabay (ilustracija)