1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koji je najpoželjniji studij u državi? Izašla lista! Prvi najpoželjniji iz Osijeka je na 17. mjestu!

2 min read
. Za procjenu poželjnosti u obzir se uzimaju upisna kvota i broj prijavljenih kandidata. Na taj način dobije se broj osoba koje pretendiraju na jedno upisno mjeto.

Od 1. veljače u sustavu Postani student počele su prijave studijskih programa. Maturanti fakultete mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature. Liste atraktivnosti i poželjnosti pojedinih studija itekako će se još mijenjati, ali, zanimljivo je vidjeti kolika je navala na pojedine studije. Studiji se, inače, mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati.

Listu najpoželjnijih studija donosi portal Srednja.hr, a u komunikaciji s mjerodavnima. Dobili su listu iz koje je razvidno da je najveće zanimanje za studij logopedije u Zagrebu, potom izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a među prvih 10 nema niti jednog iz Osijeka. To ne treba čuditi, razumije se, jer navala je uvijek najveća u Zagrebu.

No, pojedini osječki studiji su vrlo traženi i zanimljivi. Nakon prvih 15-ak dana Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje dao je portalu Srednja.hr listu najpoželjnijih studija. Za procjenu poželjnosti u obzir se uzimaju upisna kvota i broj prijavljenih kandidata. Na taj način dobije se broj osoba koje pretendiraju na jedno upisno mjeto.

Najpoželjniji osječki studij je Engleski jezik i književnost i Povijest na Filiozofskom fakultetu u Osijeku, Sveuličišta Josipa Jurja Strossmayera. Nalazi se na 17. mjestu svih studija u zemlji. Imaju uspinu kvotu od 5 osoba, a trenutno 12 kandidata, ukupan broj prijva 33, što omjer zanimanja čini 2,4.

Na 25. mjestu, kao drugi osječki najpoželjniji studij u zemlji je Psihologija s istog fakulteta. za 31 mjesto je 66 aplikacija, ukupan broj zanimanja 249, omjer 2,13.

Medicina Medicinskog fakulteta u Osijeku je na 28. mjestu nacionalne liste poželjnosti. Omjer kandidata na jedno mjesto je 2,07. Jer, 70 je mjesta, a 145 aplikacija, ukupan broj zainteresiranih 576.

Na 31. mjestu nacionalne liste i 4. u Osijeku je Engleski jezik i književnost i Pedagogija osječkog FFOS-a. Za 5 mjesta je trenutno 10 kandidata, što omjer čini 2,0. Ukupan broj zanimanja je 49.

I osječki ‘top 5’ završava sa studijem Pjevanje kojeg vodi Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Imaju 1 upisno mjesto i 2 kandidata, 7 zanimanja, omjer 2,0. Inače, to je 34. mjesto u zemlji.

Slijede Sestrinstvo na 40. mjestu u državi, Arhitektura i urbanizam na 43. mjestu, Glazbena pedagogija (izvanredni) na 53. mjestu, Likovna kultura na 60. mjestu, Kultura, mediji i menadžment na 67. mjestu…

Cijelu listu potražite na izvorniku. Njezin je datum 16. veljače, što znači da se svakako ponešto promijenila u posljednja dva tjedna, ali je ovo dobar smjer razumjevanja zanimanja i smjera.

Foto: Google Street View (screenshot)