16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Što će biti s Borovom? Stečaj, strateški partner, ulaganje, restrukturiranje…?

2 min read
Portal zaključuje kako problemi leže i u činjenici što Borovo nije samo komercijalno i ekonomsko pitanje. Naime, opterećeno je i političkim kontekstom i međunacionalnim odnosima Hrvata i Srba...

Restrukturiranje Borova njegov 100-postotni vlasnik CERP drži prioritetom u ’23. godini, no proces stoji. Program je izrađen prije dvije godine, što je obavila konzultantska kuća KPMG, ali od tada se samo odobravalo produljenje jamstava CERP-a kako bi se za još godinu dana odgodilo otplate kredita državnim bankama, čime se Borovo održava na životu. Prijedlog restrukturiranja, očito, nije zadovoljio očekivanja resornih ministarstava.

Poslovni.hr piše nadalje kako se kod nas zazire od stečaja velikih sustava, napose kada se radi o jednom od posljednjih industrijskih, k tomu još i u Vukovaru, ali dodaje kako u resornim ministarstvima gospodarstva i financija ima onih koji upravo to rješenje vide kao najbolje, smatrajući da će čista situacija jedina privući eventualne ulagače.

Projekcije prijedloga po ocjeni ministarstava to ne nudi, već samo odgađa rješavanje problema i odugovlači neizvjesnost. Sadržava, naime, doznaje Poslovni.hr, preporuke za poboljšanje poslovanja, smanjenja troškova, broja zaposlenika, profila proizvodnje…

Kako doznaje Poslovni.hr, zatraženo je da prijedlog jasnije definira što poduzeti da se bez stečaja omogući dugoročno rješenje i nalazak strateškog partnera.

– KPMG je izradio Plan restrukturiranja prije godinu dana, ali još nije usvojen od strane resornog ministarstva te će se morati doraditi od strane KMPG-a. Osnovna primjedba resornog ministarstva jest nepostojanje strateškog partnera koji bi državi bio garancija za opstojnost Borova – kazala je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor za Poslovni.hr.

Kaže kako je jako teško pronaći privatnika spremnog preuzeti Borovo sa svim devastiranim objektima na površini od 13 hektara, neriješenim imovinsko-pravnim sporovima, što u Srbiji, što u BiH.

Prema sadašnjim promišljanjima, država bi trebala dokapitalizirati Borovo s 92 milijuna kuna, zatvoriti na taj način obveze prema bankama, a tim će se, procjena je Uprave bila, omogućiti bolja pozicija za traženje strateških partnera. U Borovu vjeruju da bi, rasterećeni kredita, mogli servisirati obveze i uredno poslovati.

Prihodi su im, navodi portal, rasli za 2%, ali troškovi poslovanja više. Materijalni za 23%, za plaće 6,5%, a 100% troškovi za plin… Sve to na kraju značilo je gubitak od oko 9 milijuna, tada, kuna.

Problem Borova će se naći na dnevnom redu Upravnog vijeća CERP-a kako bi se razmotrilo produljenje jamstava za kredite. Prije toga sjest će za stol predstavnici Uprave, KPMG-a, CERP-a i resornih ministarstava kako bi rasvijetlili dosadašnje nejasnoće oko pripreme konačnog prijedloga, piše nadalje Poslovni.hr.

Portal zaključuje kako problemi leže i u činjenici što Borovo nije samo komercijalno i ekonomsko pitanje. Naime, opterećeno je i političkim kontekstom i međunacionalnim odnosima Hrvata i Srba…

Foto: Pixabay (ilustracija)