28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novi paket mjera!? Evo koliko za umirovljenike? Evo što sa strujom, plinom…?

2 min read
Saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon koalicijskog sastanka iznio je prve detalje medijima, prenosi N1.
andrej plenković

Premijer Andrej Plenković danas će sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstaviti novi paket Vladinih mjera. Jer, stare mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata prestaju vrijediti 31. ožujka. Novi će paket biti na snazi od 1. travnja.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon koalicijskog sastanka iznio je prve detalje medijima, prenosi N1.

– Inače se povećava i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike. Krug ovih mjera se proširio. Treba reći, kad određujemo specifičnu težinu tih mjera, trošak subvencije električne energije je za 2,1 milijuna građana, on se reflektira na njih, samo taj trošak je otprilike 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to, da se izrazim po starom, 12 i pol milijardi kuna – rekao je Hrelja, najavivši i najbitnije, dodatke na mirovine, uz cenzuse…

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura jednokratne pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Jednako tako, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk je nakon sastanka s Plenkovićem rekao drugi najvažniju, stvar. Ili prvu…

– Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaje i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine – poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova.

Foto: Youtube (acreenshot, arhiva, ilustracija)