30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Parkour u Osijeku! Uskoro će se trenirati i u Sokol Centru u Osijeku!

2 min read
- Parkour je disciplina koja danas nevjerojatno brzo raste, stoga ne sumnjamo da će i u Osijeku zainteresirati mnoge mlade rekreativce.

– U prostorijama Hrvatskog gimnastičkog saveza u Domu sportova prošli petak održan je sastanak deset gimnastičkih klubova na temu Parkoura, grane Svjetske gimnastičke federacije (FIG) koja posljednjih godina svjedoči velikoj ekspanziji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj – javljaju iz Sokol Centra u Osijeku, najavljujući…

– Slijedom velikih ulaganja i potpore FIG-e ovoj izrazito popularnoj grani gimnastike, posebno kod novih naraštaja, ali i urbanizaciji olimpijskog pokreta čiji bi član uskoro mogao postati upravo i Parkour, Hrvatski gimnastički savez odlučio je poduprijeti ovu priču i omogućiti zainteresiranim klubovima u Hrvatskoj daljnji napredak.

– Izvršni odbor HGS-a nedavno je imenovao koordinatora Parkoura u Hrvatskoj, trenera GK MZ Macan, Domagoja Dominića kojemu su se na sastanku priključili kolege iz GD Osijek-Žita, ZTD Hrvatskog sokola, GK Brezovice, GK Trešnjevke, GK Zaprešića, GK Vite, GK Viškova, GK Knina i GK Macana koji u svojim klubovima već razvijaju ovu disciplinu i imaju velik interes sportaša.

– Trenerima su vjetar u leđa i podršku u daljnjem razvijanju Parkoura u Hrvatskoj dali i predsjednik HGS-a Marijo Možnik te dopredsjednik Mario Vukoja koji su ih izvijestili kako je Hrvatska već dobila i podršku FIG-e. Naime od 7. do 11. lipnja ove godine u Osijeku će se tijekom održavanja DOBRO World Cupa Osijek održati i FIG Parkour Age Group Camp za Hrvatsku i još 5 zemalja regije – Crnu Goru, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

– Sada slijede izrade niza pravilnika te educiranje hrvatskih trenera i sudaca, ali i organizacije prvih natjecanja. Premijerno natjecanje biti će 27. svibnja na Danima Grada Čakovca, no prema najavama i ciljevima ovih klubova, već sljedeće godine možemo očekivati i prvo Prvenstvo Hrvatske.

– Parkour je disciplina koja danas nevjerojatno brzo raste, stoga ne sumnjamo da će i u Osijeku zainteresirati mnoge mlade rekreativce.

– Posljednjih godina Parkour je doživio značajan rast popularnosti širom svijeta, a drago nam je vidjeti da se ta grana gimnastike sve više cijeni i u Hrvatskoj. Upravo zato, u Osijeku se vrlo brzo pripremamo za otvaranje Parkour grupa u Sokolu – vjerujemo da će interes biti velik, jer uz izvrsnu infrastrukturu imamo i brojne trenere koji su spremni svoje vrijeme usmjeriti i na razvoj Parkour discipline – izjavio je Vladimir Mađarević, direktor Sokol Centra.

UPISI U PARKOUR SEKCIJU – PREDBILJEŽBE

– Ovim putem pozivamo sve mlade rekreativce (11 godina i stariji) da nam se jave na email gdosijekzito.clanstvo@gmail.com radi upisa na listu zainteresiranih za ogledni trening koji će uskoro biti organiziran u Sokol Centru (adresa: Kralja Zvonimira 5, Osijek) – zaključuju.

Foto: Pixabay (ilustracija)