1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Velika akcija! Pokupljen otpad na Dunavu sve do granice s Mađarskom…

2 min read
- Okupljeni su prošetali obalom Dunava prikupljajući otpad od turističkog pristaništa u Batini sve do hrvatsko – mađarske granice.

– Svjetski Dan voda obilježava se 22. ožujka. Tom prilikom, u subotu 25.03., održana je akcija čišćenja obale rijeke Dunav u Batini – javlja priopćenje i fotografijama TZ Općine Draž i nastavlja…

– Rijeka Dunav baranjska je žila kucavica koja omeđuje čitavu istočnu granicu Baranje s Bačkom. Osim što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac.

– Nažalost, svake godine Dunav nosi i poveću količinu smeća koje neodgovorni i nesavjesni pojedinci odlažu u šumama i livadama koje su u naplavnom području rijeke. Ovo smeće završava duž čitave obale kada vodostaj Dunava počne opadati.

– Iz ovih razloga, te kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i voda, Općina Draž u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokanim udrugama i volonterima provela je jednodnevnu akciju prikupljanja otpada s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke.

– Okupljeni su prošetali obalom Dunava prikupljajući otpad od turističkog pristaništa u Batini sve do hrvatsko – mađarske granice.

– Hrvatske šume dale su poseban doprinos ovoj akciji pomogavši, osim ljudstvom, i šumskom mehanizacijom što je uvelike olakšalo prikupljanje otpada sa zabačenih i nepristupačnih djelova šumskog naplavnog područja rijeke.

– Ova akcija predstavlja važan iskorak lokalne zajednice k rješavanju problema otpada u šumskom i riječnom okolišu u što Hrvatske šume već godinama ulažu velike napore – istaknuo je upravitelj Šumarije Batina Radomir Putnik.

– Pozdravljamo ovu akciju i nadamo se da će ova suradnja i postati tradicija barem jednom godišnje, a bilo bi dobro i više puta u godini – istaknuo je.

– Da je akcija provedena uspješno potvrđuje i ogromna količina otpada, najviše plastičnog, koji je prikupljen i na prikladan način zbrinut u suradnji s Baranjskom čistoćom – zaključuje se u priopćenju.

Foto: TZ Općina Draž (screenshot)