1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ide najavljena zabrana za nova vozila od ’35. godine!? Ali, ostaju sintetička goriva!?

1 min read
Naime, Europski parlament prvotni je Zakon izglasao, preostala je bila formalna potvrda Vijeća, no Njemačka je zaustavila proces.

Postignut je dogovor među članicama Europske unije. Postignuta je suglasnost o zabrani prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine. Ali, uz njemačku intervenciju izuzet će se motori koji će koristiti sintetička, e-goriva.

U utorak bi ovaj dogovor trebali potvrditi ministri energetike.

Naime, Europski parlament prvotni je Zakon izglasao, preostala je bila formalna potvrda Vijeća, no Njemačka je zaustavila proces.

Europska komisija je u subotu postigla dogovor s Njemačkom. Postojeći tekst Zakona ostaje bez promjene, ali se Komisija obvezala donijeti delegiranu uredbu do jeseni ove godine, kojom će se uvesti nova kategorija vozila u EU, za automobile koji mogu pokretati samo ugljično neutralna goriva.

Što su sintetička ili e-goriva?

Proizvode se iz čistog vodika i ugljikova dioksida. Iz atmosfere. Mogu se koristiti u današnjim motorima s unutarnjim izgaranjem. Bez problema.

I zato se strahuje od zloupotrebe, jer na benzinskim pumpama i nakon ’35. godine ostaju dizel i benzin.

Izgaranjem se oslobađa ugljikov dioksid, koji je već izuzet iz atmosfere.

Proizvodnja je još uvijek je u povojima. Prema nekim procjenama litra bi sada stajala između 7 i 10 eura, ali bi komercijalizacijom mogla doći do 0,70 eura.

Za proizvodnju tih goriva potrebne su velike količine električne energije iz obnovljivih izvora.

Foto: Pixabay (ilustracija)