1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki kapucini su 1710. godine stvorili pivo u šumećoj tableti! Tajna i recept su čuvani 300 godina…

2 min read
Pivo u šumećoj tableti je nastalo, dakle, prije izgradnje crkve. I za njega nije znao nitko osim kapucina i Ivana Jakova von Eggendorffa.

Brojni prolaznici i danas se znaju propeti na prste kada prolaze uz zid kapucinskog samostana u Osijeku, ne bi li vidjeli što se ondje događa. Danas možda ništa, ali 1710. godine kapucini su u Osijeku, baš kao i brojni drugi diljem Europe, kuhali svoje pivo, pšenično. Nadjenuli su mu ime Jakövsweissbier.

Ali, kapucini u Osijeku otišli su korak dalje od svoje braće u Europi, ‘spremivši’ pivo u šumeću tabletu, kako bi ju mogli rastopiti u bilo kojem trenutku u krigli vode. Jedna je tableta, naime, bila namijenjena za 0,5 litara vode, a u krpenom svežnju pakirali su najviše 5 šumećih tableta. Zvalo se Jakövsweissbier Brausetablette 5 stück.

Godinama poslije ta se tajna krila, kao i recept za Jakövsweissbrau u šumećoj tableti. Štoviše, nitko prije i poslije nije uspio napraviti nešto slično.

Inače, samostan i crkva u Osijeku su izgrađeni na posjedu Ivana Jakova von Eggendorffa, kojega je on darovao kapucinima. Otud i ime piva. Samostan je završen 1710. g., a između 1721. i 1723. g. započelo se s gradnjom crkve.

Pivo u šumećoj tableti je nastalo, dakle, prije izgradnje crkve. I za njega nije znao nitko osim kapucina i Ivana Jakova von Eggendorffa.

Međutim, sasvim slučajno, netko je od kapucina naišao na smotuljak s receptom i to više od 300 godina kasnije. Pivo kao pivo i nije problem ‘skuhati’, ali recept pohrane u šumećoj tableti je revolucionaran.

Recept možete pronaći OVDJE.

Foto: Google Maps (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

(P.S. Ne ljutite se za ovo ‘pivo’ 🙂 Prvi travanj je! Sve ostale vijesti nisu šala, obećajemo!)