21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

GPP testira MAN-ov električni bus! Možete se ukrcati! Pogledajte gdje i kada prometuje…

2 min read
Raspored vožnje, odnosno polaske i mjesta polaska, možete naći niže u tekstu...

– Probna vožnja ovim električnim autobusom organizirana je za korisnike javnog prijevoza od 6. do 10. travnja, a isti će biti raspoređen na autobusne linije Jug II – Kanižlićeva – Vijenac Petrove gore – Retfala i Jug II – Josipovac, te Čepin 3–4 – MIO – Tenja 4-3 – javljaju iz GPP-a, a obzirom da će se na cesti naći testni električni MAN-ov autobus.

Raspored vožnje, odnosno polaske i mjesta polaska, možete naći niže u tekstu…

– Kako se u europskim urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila i GPP je u svojim planovima modernizacije predvidio mogućnost uvođenja električnog autobusa. S tim u svezi u nekoliko smo navrata posljednjih godina pozivali europske proizvođače autobusa na prezentaciju najnovijih tipova autobusa, kako bi se što bolje pripremili za skoru nabavku – dodaju iz GPP-a navodeći nadalje…

– Tvrtka MAN IMPORTER Hrvatska, čiji će električni gradski autobus MAN Lion’s City E, biti predstavljen ovih dana našim sugrađanima, između ostalog bavi se proizvodnjom i te vrste autobusa, te će se ovom prilikom obaviti testna vožnja i upoznavanje s načinom rada i upravljanja gradskim električnim autobusom.

– Drugačijeg izgleda od uobičajenih dizelskih autobusa, ovo 12 metara dugo i 18 tona teško vozilo zadnji je krik tehnike, a novinari iz više od 20 europskih zemalja na nedavnom testiranju u Irskoj proglasili su ga najboljim autobusom 2023. godine.

– Ovaj dvoosovinski niskopodni gradski autobus ima potpuno električni pogonski sustav, a njegov centralno smješten elektromotor nazivne je snage 160 kW, dok mu je vršna snaga čak 240 kW. Na krovu mu je instalirano 6 baterijskih paketa snage 480 kWh što mu omogućava da uz dobre svakodnevne uvjete može prijeći i do 350 kilometara dnevno – zaključuje se.

Ukupni kapacitet autobusa je 75 putnika, a putnicima će sigurno biti interesantna brojna moderna tehnologija unutar samog vozila. Tako će senzori i kamere javljati vozaču ima li pješaka, biciklista i drugih vozila u neposrednoj blizini. Za putnike s kolicima otvara se i automatska rampa koja olakšava ulaza i izlazak, a tijekom vožnje moguće je napuniti i mobitel jer su ispod sjedala USB utičnice.

Foto: GPP (screenshot)