21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koliko se osoba u Hrvatskoj zove ili preziva kao vi? Provjerite… DZS ima podatke!

1 min read
Na temelju popisa stanovništa iz 2021. godine, Državni zavod za statistiku objavio je podatke i tražilicu.

Očekivano, a suklano nekim ranijim analizama, najbrojnije prezime u Hrvatskoj, odnosno prezime koje snosi najveći broj osoba je Horvat. Njega nosi blizu 20.000 osoba. Slijedi prezime Kovačević, s nešto više od 13.000 ‘vlasnika’. A koliko je zastupljeno vaše?

Na temelju popisa stanovništa iz 2021. godine, Državni zavod za statistiku objavio je podatke i tražilicu.

S obzirom da ‘ime i prezime’, pojednostavljeno rečeno, kod velikog broja osoba istog imena i prezimena, sukladno GDPR-u, postaje ‘osobni podatak’ kada mu se pridruži još koji element, primjerice ‘Ivan Horvat iz mjesta Xyz…’, DZS vam neće dati podatak ukoliko se u tražilici može pojaviti tek 10 osoba.

– Saznajte koliko osoba nosi određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju. Statistika se temelji na podacima prikupljenima u Popisu 2021. Zbog zaštite pojedinačnih podataka ne prikazuju se rezultati manji od 10 – napisali su iz DZS-a, dodajući…

– Ako tražite ime ili prezime sastavljeno od dviju ili više riječi, između njih unesite jedan razmak ili crticu. Dopušteno je i upisivanje slova koja ne pripadaju hrvatskoj abecedi – upućuje na način upotrebe Držvni zavod za statistiku.

A tražilici možete pristupiti OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), DZS (screenshot) & Pixabay (ilustracija)