19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Suci od ponedjeljka u ‘bijelom štrajku’! Samo na hitnim predmetima…

1 min read
- Zbog izostanka dijaloga sa izvršnom vlasti, UO UHS odlučio je o poduzimanju sljedećih mjera upozorenja... - nastavljaju i nabrajaju...

– Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) ustraje kod zaključaka sa Zbora UHS-a od 31. ožujka 2023. i kod zaključaka sjednice Upravnog odbora UHS od 25. travnja 2023. – stoji uvodno na mrežnoj stranici Udruge, a kojom se najavljuje mjere upozorenja, nepto poznato kao ‘bijeli štrajk’.

– Zbog izostanka dijaloga sa izvršnom vlasti, UO UHS odlučio je o poduzimanju sljedećih mjera upozorenja… – nastavljaju i nabrajaju…

– U razdoblju od 8. do 19. svibnja 2023. odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta

– U istom razdoblju u drugostupanjskim postupcima održavat će se sjednice vijeća, ali se neće otpremati odluke, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

– Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme – zaključuje se u objavi.

Inače, mjerodavno inistarstvo je prošli tjedan priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika. Novi prijedlog su najavili nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

Ministarstvo je htjelo povećati plaće sudaca za oko 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1.300 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)