17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Krcata ‘Srednjika’! 2.000 djece u Osijeku na Danu sporta!

4 min read
- Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Zrinjevac,  u kategoriji 2012. godište i mlađi te ekipa Jagoda u kategoriji 2014. godište i mlađi.

– Na Srednjoškolskom igralištu – Srednjika u Osijeku, održan je Telemach Dan sporta – veliki sportsko-edukativni dan, a 2.000 djece natjecalo se u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači borili su se za plasman na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se sredinom srpnja održati u Rijeci – javljaju iz organizacije, nastavljajući…

– Mlade su natjecatelje podržali zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturi i sport Osječko-baranjske županije Mirela Kalazić, ispred grada Osijeka Robert Seligman, direktor Športskih objekata Osijek i hrvatski gimnastički reprezentativac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić te zamjenik pročelnika Danijel Slobođanac, dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek Vesnica Mlinarević, prodekan Tvrtko Galić i nogometaši NK Osijek Domagoj Bukvić, Nail Omerović i Ivo Smoje.

– Mirela Kalazić pozdravila je prisutne i naglasila… – Osječko-baranjska županija uvijek je sa svojim projektima nastojala potaknuti rast i razvoj sporta pa tako i danas Sportskih igara mladih, jer znamo da nas je sport uvijek poticao na više i bolje, a sport je definitivno preteča i zdravog načina života. U prilog tome govori i da je Osječko-baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta 2024. godine, a na tragu toga želimo što više osnažiti našu sportsku infrastrukturu, etablirati i brendirati turistički i sportski našu županiju radi kojih ćemo biti prepoznati ne samo diljem naše zemlje nego i cijeloga svijeta.

– Velika je čast i zadovoljstvo što se Sportske igre mladih ponovo održavaju u Osijeku na našem predivnom Srednjoškolskom igralištu. Vidimo da su se sve škole iz grada Osijek pridružile, a kada vidimo osmijehe djece koja će se danas natjecati u graničaru i atletici smo presretni. Grad Osijek je grad sporta s jednom od najboljih infrastruktura u Hrvatskoj, a naši sportaši nas predstavljaju na natjecanjima diljem zemlje i šire, tako da smo sigurni da danas ovdje gledamo neke od budućih vrhunskih sportaša.  Ali ipak najvažnije je da se djeca druže, da zajedno upoznaju sport, sportske igre, šire toleranciju i fair play. I da oni koji odu na državno prvenstvo predstave naš grad u najboljem svjetlu i da razvijaju socijalizaciju, jer znamo da je sport jedan od najvažnijih dijelova u razvoju naše djece koja su naša budućnost – rekao nam je Robert Seligman.

– Ponosni smo što je Telemach treću godinu za redom dio ove najveće amaterske sportske manifestacije u Europi. Sport je za nas više od fizičke aktivnosti i rekreacije – uči nas strpljivosti, upornosti i važnosti timskog duha, ali i uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti. Posebno je to važno za djecu i mlade, koje vidimo kao pokretače promjena i kreatore društva boljih prilika. Upravo zato Telemach želi biti važan akter koji povezuje mlade i sport i tako im pomaže da se izgrađuju, ne samo fizički, već i mentalno. Radujemo se i budućim ovakvim inicijativama stvaranja dobrih životnih navika koje definiraju naše mlade i pripremaju ih za izazovnu budućnost – izjavila je Ana Miličević, direktorica marketinga Telemach Hrvatska.

– Sportske igre mladih svjesne svog utjecaja na društvo već  27. godinu kroz igru i sport potiču na druženje, uče o održivom razvoju te potiču djecu i mlade da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Na Danima sporta želimo da se djeca prvenstveno dobro zabave, postanu još bolji sportaši i ne zaborave na fair play – istaknula je Matea Kekez iz Plazma Sportskih igara mladih.

– Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi sportaši predvođeni Karlom Jedinkom –  učenikom 7. razreda Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, svestranim sportašem koji je dio plivačkog tima koji sudjeluje na natjecanju Specijalne olimpijade Hrvatske te dvostrukim prvakom Hrvatske u stolnom tenisu na Državnom prvenstvu učenika s intelektualnim poteškoćama. Djeca su se natjecala graničaru, u dvije kategorije 2012. godište i mlađi te 2014. godište i mlađi, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a natjecanje stavlja u drugi plan.

– Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Zrinjevac,  u kategoriji 2012. godište i mlađi te ekipa Jagoda u kategoriji 2014. godište i mlađi.

– Najbrži atletičari iz Osijeka u kategoriji 2012. godište i mlađi su Lucija Rajković u kategoriji djevojčica i Marino Milošević u kategoriji dječaka.  A u kategoriji 2014. godište i mlađi kod djevojčica Bruna Trtanj, a kod dječaka Viktor Pihler putuju na državnu završnicu u Rijeku.

– U Osijeku, u sklopu Dana sporta, sudjelovala su i djeca iz Centra za autizam, Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark te učenici OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Vladimira Becića koji su sudjelovali u revijalnoj utrci  te su zasluženo osvojili zlatne medalje.

– U sklopu eventa djecu su educirali i predstavnici PU Osječko-baranjske u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, te edukacijama o ponašanju na sportskim terenima “Budi navijač, ne razbijač” i “Reci ne! Govoru mržnje” – stoji, među ostalim, u priopćenju organizatora.

Foto: Sportske igre mladih, Karlo Šutalo (screenshot, ustupljeno za objavu)