20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dodijeljene nagrade „Najljepši školski vrtovi“! Pogledajte pobjednike…

3 min read
Bila je to završna manifestacija ekološko-obrazovnog projekta „Najljepši školski vrtovi“ kojeg provodi Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja

U HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić održana je svečana dodjela nagrada i priznanja najljepšim školskim  vrtovima u Republici Hrvatskoj u 2022. godini.

Bila je to završna manifestacija ekološko-obrazovnog projekta „Najljepši školski vrtovi“ kojeg provodi Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te drugih donatora.

Na svečanosti su sudjelovali i predstavnici Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač, Osnovne škole Ante Starčevića Viljevo i Osnovne škole „Matija Gubec“ Čeminac, kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, kao i predstavnici Osječko-baranjske županije.

I ove godine naše su škole ostvarile zapažene rezultate. Tako je priznanje za najboljeg početnika u sezoni 2022. godine dobila je Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač, a nagradu su primili predstavnici škole, ravnateljica Zdenka Vukomanović i domar Dejan Kučić. Dvorište ove škole bogato je mnogim autohtonim vrstama biljaka, a najzapaženija su stabla borova ispred škole te lipe, trešnja, bazga i orah iza škole. Veliki kamenjar krasi školski vrti ispred škole, a sjenica-učionica na otvorenom, upotpunjuje prostor iza škole. Kako bi školski vrt bio još bolji i rastao svake godine, ideja je stvoriti aleju jorgovana, pa je jesenas posađeno 15 novih sadnica jorgovana uz dvije postojeće. U planu je sadnja voćaka poznatih za podgorački kraj, dunje i mušmule, a od manjih biljaka asparagus i muškatli. Uz biljke, u planu je izrada poligona za učenike po stazi oko škole.

Područna škola Kapelna, Osnovne škole Ante Starčevića Viljevo, osvojila je drugo mjesto u kategoriji tradicijski uzgoj. Nagradu je preuzela učiteljica Darija Perić i tri učenika, a u pratnji su bili domar Zdenko Šumanovac i ravnateljica Blaženka Škrlec. Ovu školu pohađa devet učenika u četverorazrednoj kombinaciji koju vodi učiteljica Darija Perić koja svakoj generaciji usađuje ljubav prema prirodi i uređenju okoliša. Svi učenici su članovi ekološke sekcije u kojoj vrijedno rade, posebno na uređenju začinskog vrta ispred školske zgrade. U vrtu koji su oblikovali i uredili uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Njeguju tradicijski uzgoj biljaka, a kroz školsku učeničku zadrugu Čuvarkuća surađuju s ekološkom sekcijom predmetne nastave koja izrađuje sapune, eterična ulja i macerate. U rad je uključena i spremačica te školski domari. Ova nagrada dodatni je poticaj da škola nastavi živjeti i raditi u suglasju s prirodom, čuvati tradiciju i brinuti o okolišu.

Priznanje za originalnu ideju u vrtu dodijeljeno je Učeničkom domu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a Osnovna škola „Matija Gubec“ Čeminac snimila je kratki film o svom školskom parku koji je prikazan svim sudionicima. Školski park ove škole obiluje drvećem od kojih su najstarija stabla stara više od 50 godina.

Osječko-baranjska županija iznimno je ponosna na svoje predstavnike i ostvarene rezultate. Vjerujemo da će zaposlenici naših škola nastaviti njegovati svoje vrtove u kojima će najmlađi učiti u prirodi, s prirodom i od prirode te će vlastitim radom doprinijeti razvoju svijesti kod učenika i roditelja o potrebi suživota između prirode i čovjeka i njihovoj međusobnoj ovisnosti.

Tekst i foto: OBŽ