16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koliki je broj ovrha i blokada nad umirovljenicima? Koliko ih je među 224.970 blokiranih?

2 min read
HZMO nema uvid u očevidnik ovrha kod Fina-e, sukladno čemu ne znaju je li se neko rješenje o ovrsi, koje se nalazi u HZMO-u, nalazi i u Fina-i.

U Hrvatskoj je, sukladno podatcima Fina-e, 30. travnja bilo blokirano 224.970 građana. Izvjesni, ali manji dio, odnosi se na mirovine. Koliko je ‘penzionera’ blokirano u državi?

Najveći dio duga svih građana u zemlji odnosi na dug prema bankama. A portal mirovina.hr saznao je koliko je umirovljenika u tom ukupnom broju, odnosno broj ovrha. Osim broja ovrha nad mirovinama, saznali su i kolikom broju korisnika mirovina su isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe na zaštićene račune.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Važno je prethodno naglasiti da se podatci o ovrhama vode po broju ovrha. Ne po broju korisnika. Tako da ta dva broja ne moraju biti jednaka, objašnjava HZMO za portal, dodajući da se kod pojedinog umirovljenika mogu provoditi i dvije ovrhe.

A na mirovinama isplaćenima u svibnju HZMO je proveo ukupno 20.357 ovrha. Na zaštićene račune isplaćena su sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

– Napominjemo da HZMO ne vodi podatke o broju umirovljenika nad kojima se provodi ovrha već broj ovrha na mirovinama te da se u nekim situacijama na jednoj mirovini mogu provesti dvije ovrhe. Stoga, brojka od 20.357 ovrha, ne znači ujedno i broj umirovljenika – rekli su za portal iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, dodaju i da HZMO nema uvid u očevidnik ovrha kod Fina-e, sukladno čemu ne znaju je li se neko rješenje o ovrsi, koje se nalazi u HZMO-u, nalazi i u Fina-i.

– Korisnike mirovine kojima se provodi ustega na mirovini redovito se mjesečno obavještava o iznosima i vrsti ustega na obavijesti o mirovinskim primanjima, a korisnike koji su u sustavu e-građani HZMO obavještava svaki mjesec o vrsti ustege (ovrha, kredit, premija dopunskog zdravstvenog osiguranja i dr.), iznosu ustege i ovrhovoditelju/vjerovniku – piše na stranicama HZMO-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)