29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava noćas na +327 cm, 43 cm od izlijevanja kod mosta… Vučica visoka, Dunav raste…

2 min read
OsijekExpress.com za vas izdvaja informacije koje se tiču Slavonije...

– Ciklonalna aktivnost koja je proteklih tjedan dana donijela obilne oborine u Hrvatskoj, a i šire, napokon slabi. Sljedeći dani nam donose promjenjivi tip vremena s kojim se očekuju lokalni pljuskovi. Sukladno smirivanju vremena vodostaji rijeka u Hrvatskoj uglavnom opadaju – javlja jučer DHMZ, pojašnjavaući i što se s kojom rijekom u Hrvatskoj događa…

OsijekExpress.com za vas izdvaja informacije koje se tiču Slavonije…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vodostaji Save do Crnca imaju tendenciju opadanja. Nizvodno do Jasenovca vodostaji su u porastu s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do visokih voda. Ustava Prevlaka je i dalje otvorena pa se dio vode iz Save i dalje preusmjerava u retencije srednjeg Posavlja gdje se i zadržava – nastavlja DHMZ.

– Vodostaji Drave na hidrološkoj postaji Botovo su u porastu s tendencijom opadanja, a nizvodno do Terezinog Polja imaju tendencijom opadanja. Dalje nizvodno vodostaji imaju tendenciju porasta. Vodostaji Drave su u domeni srednje visokih voda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, vodostaj Drave kod Osijeka noćas je bio +327 centimetara, svega 23 centimetra od Redovnih mjera obrane od poplava i 43 centimetra od izlijevanja na lijevoj obali, od pješačkog mosta prema ZOO vrtu. Ali, kako je rečeno ranije, to se ne očekuje, već bi vodostaj mogao biti sada tu, ‘manje-više’. Vrh vodnog vala je u ponedjeljak.

– Vodostaji Dunava imaju tendenciju porasta, u domenama srednjih i srednje visokih voda. Većina hidroloških postaja na navedenim rijekama je u redovnim mjerama ili pripremnom stanju obrane od poplava no na njima najvjerojatnije neće biti većih problema.

– I manje rijeke sjeverne, ali i istočne Hrvatske, su proteklih dana imale visoke vodostaje, a poneke dosegle i nove maksimalne vodostaje – zaključuje DHMZ.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pa ipak, dodaju i kako Vučica ima visok vodostaj i kako su ondje proglašene Izvanredne mjere. Kod mjesta Marjančaci. Što je vidljivo i na fotografiji…

Foto: DHMZ (screenshot)