1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu za ’23. godinu! Osijek je među 9,4% najboljih…

2 min read
Dakle, na listi su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Center for World University Rankings, doznaje portal Srednja.hr, objavio je listu najboljih sveučilišta na svijetu za ’23. godinu. Važno je da se na njoj nalaze i hrvatska sveučilišta, njih 4 su našla svoje mjesto, a plasman na listu ostvarilo je i osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera.

Dakle, na listi su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najbolje stoji Zagreb, na 528. mjestu, što ih čini jednim među među 2,6% najboljih u svijetu. Sveučilište u Splitu ima 837. poziciju i time ulazi u 4,1% najboljih, Sveučilište u Rijeci je na 1.588. mjestu, što ga svrstava među 7,8% najboljih, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je 1.925. Plasirano je tako u najboljih 9,4% na svijetu, doznaje portal Srednja.hr.

Prije dvije godine, dodaje portal, zagrebačko, splitsko i riječko imali su bolji rang na listi, dok je osječko bilo lošije. Ali riječ je o razlikama od 10-ak mjesta ‘gore-dole’.

A što se boduje za ovaj plasman?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

CWUR koristi četiri grupe objektivnih, robusnih indikatora. Prvo je kvaliteta obrazovanja, a CWUR to mjeri po broju alumnija, koji su ostvarili značajnija akademska postignuća. Druga je zapošljivost alumnija po broju bivših studenata koji se nalaze na visokim izvršnim funkcijama… Oko 10% ide na kvalitetu nastavnika, što se mjeri po količini znanstveno-nastavnog osoblja koje je ostvarilo značajna akademska postignuća… A četvrta grupa odnosi se na istraživanje.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)