4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić na izvanrednoj ‘pressici’: Sva djeca s oba zaposlena roditelja bit će upisana u vrtić!

4 min read
Izvanrednu konferencijauza novinare na temu upisa u Dječji vrtić Osijek održali su danas Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i Ana Mihaljević, ravnateljica DVO.

Sva djeca s oba zaposlena roditelja naći će svoje mjesto u dječjim vrtićima u Osijeku. Objavio je to danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo održanoj u Kuhačevoj 9.

Iako je Grad Osijek povećavao sustavno broj upisane djece posljednje dvije godine, gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je, unatoč tom povećanju od više stotina upisanih, i dalje ostalo djece ‘ispod crte’. I dok se pripremaju izgradnja 3 vrtića, rekonstrukcija još 2, gradonačelnik je ‘presjekao’ i donio odluku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izvanrednu konferencijauza novinare na temu upisa u Dječji vrtić Osijek održali su danas Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i Ana Mihaljević, ravnateljica DVO.

– Pri preuzimanju vođenja Grada Osijeka, dočekao me je problem manjka broja mjesta u vrtićima u Osijeku. Čim sam došao, razgovarali smo odmah kako riješiti taj problem čim prije. Povećali smo broj upisane djece reorganizacijom i upisali 250 djece više u prvoj godini, zaposlili 47 odgojiteljica više, a ove godine upisali još 180 djece više nego prethodne godine. Otkada smo preuzeli odgovornost, upisali smo 430 djece više. To je kao 4 nova vrtića. Ali pokazalo se da ni to nije dovoljno – počeo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodajući kako je ‘ispod crte’ ostalo 147 djece s oba zaposlena roditelja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nismo se mogli pomiriti s tim. Tražili smo načine kako ih upisati, jer nam je bitno svako dijete i svako radno mjesto. Ti roditelji imaju velik problem. Osijek se istovremeno demografski oporavlja ima rekordnu stopu zaposlenosti i to nismo htjeli kompromitirati. I našli smo svih 147 mjesta – nastavio je gradonačelnik i naglasio…

– U Pučkom učilištu u Osijeku ići će 5 skupina, u Pastoralnom centru u Tenji dvije skupine i po jedna u vrtićima u Josipovcu i Krijesnici u Osijeku. To bi bilo ukupno 9 skupina. Tri su vrtićke, 6 jasličkih. Sva djeca s oba zaposlena roditelja bit će upisana. Zapošljavamo i 33 nove odgojiteljice na neodređeno vrijeme. Odmah nakon fakulteta će pronaći svoje radno mjesto i ostati u Osijeku – zaključio je Radić, pokazujući i grafičke prikaze koje svjedoče rješavanju problema u posljednje dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ravnateljica vrtića je rekla kako će roditelji biti kontaktirani u ovom tjednu, da će se riješiti sve formalnosti oko upisa i da će djeca naći svoja mjesta u vrtićima. Vodit će se računa da djeca budu u vrtićima najbližima svojim adresama.

Dakle, uskoro, u novoj pedagoškoj godini 2023./2024. u osječke dječje vrtiće upisat će se više od 1.000 nove djece. Povećanje je to od 89% u odnosu na zatečeno stanje 2021. godine, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Osijeku.

– Želim zahvaliti gradonačelniku jer je kroz svo ovo vrijeme  naše zajedničke suradnje pokazao da su mu dječji vrtići visoko na listi prioriteta. Upisi su u tijeku, a roditelji će biti već ovaj tjedan kontaktirani i pozvani na inicijalni razgovor. Nakon toga slijedi redoviti tijek upisa, plaćanje akontacije i potpisivanje ugovora- rekla je ravnateljica DV Osijek Ana Mihaljević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zbog povećanog broja djece i vrtićkih skupina planira se zaposliti 33 odgojiteljice. S obzirom na situaciju na tržištu rada, to će doslovno značiti da će većina njih s fakulteta doći na posao.

STATISTIKA

Usporedimo li pedagošku godinu 2021./2022., odnosno zatečeno stanje kod preuzimanja odgovornosti za vođenje Grada Osijeka i pedagošku godinu 23./24. vidjet ćemo značajno povećanje broja upisane djece, vrtićkih skupina, zaposlenih odgojiteljica, te novca osiguranog u proračunu za rad vrtića. Tako je primjerice 2021. upisano 530 djece. A ove pedagoške godine očekuje upis 1004 djeteta. To će biti povećanje u odnosu na zatečeno stanje za  89%.

2021./2022. bilo je 130 vrtićkih skupina. Ove godine planirane su 162 skupine. Povećanje u odnosu na zatečeno stanje za 24%.

2021./2022.  bilo je zaposleno 246 odgojiteljica. Nisu sve bile na neodređeno.  Ove godine nakon provedenog natječaja 326 odgojiteljice što je povećanje u odnosu na 2021. za 32%. Sve će biti zaposlene na neodređeno vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nisu zanemarive ni financije koje su osigurane u proračunu za Dječji vrtić Osijek. Tako je 2021.  bilo oko 5,5 milijuna eura. 2022. godine 6,5 milijuna eura. 2023. godine 8,7 milijuna eura. To je rast od 53% izdvajanja za Dječje vrtiće u samo dvije godine.

– Želim napomenuti, da unatoč rastu troškova cijenu nismo mijenjali. Tako roditelji prosječno plaćaju 76 eura što je manje od 30 posto od ekonomske cijene koja iznosi oko 258 eura.  Sve ovo pokazuje da itekako brinemo o najmlađim sugrađanima. Na nama je da im osiguramo uvjete, što i činimo od kada smo došli u ovu gradsku upravu, a na njima je da bezbrižno rastu, druže se s vršnjacima i otkrivaju svijet – zaključio je gradonačelnik Ivan Radić.                 

Foto: Grad Osijek (screenshot) & (arhiva, screenshot)