4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Anušić u JVP Osijek: I novom opremom podiže se razinu sigurnosti u radu vatrogasaca

2 min read
Zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković istakao je da se novom opremom podiže razinu sigurnosti koja je najbitnija kada vatrogasci obavljaju svoj posao.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je danas (23. svibnja 2023. godine) Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka te tom prigodom uručio opremu za potrebe ove postrojbe.

– Iz fonda Osječko-baranjske županije uručena nam je i zaštitna oprema, a iako Županija nije osnivač godinama sustavno brine za vatrogasce s područja Osijeka, kao i cijele Županije. Imamo četiri javne postrojbe i svima pomažemo u zanavljanju opreme kako bi bili spremni za sve intervencije koje imaju – rekao je Zoran Pakšec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– JVP Osijek je najveća vatrogasna postrojba na području županije i Osječko-baranjska županija svake godine izdvaja sredstva za kupovinu opreme. Ove smo godine izdvojili 15.000 eura za zaštitna odjela za djelatnike postrojbe. Ono što me veseli je da se postrojba pomlađuje. Posao vatrogasca je poziv i pohvalno je što se mladi uključuju u vatrogasnu zajednicu. Njihov posao dolazi do izražaja kada se dogode velike ugroze, požari, poplave, prometne nesreće i druge katastrofe i zato je važno da imaju kvalitetnu opremu za intervencije u svim ugrozama koje se nađu ispred njih – kazao je župan Ivan Anušić.

Zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković istakao je da se novom opremom podiže razinu sigurnosti koja je najbitnija kada vatrogasci obavljaju svoj posao. – U postrojbu nam je stigla druga generacija državne vatrogasne škole i danas nam je prosjek novih mladih djelatnika oko 20%, što je dobro. Mi stariji imamo kome prenositi znanje i iskustvo, a nas mladi kolege nadahnjuju svojom energijom. Uz kvalitetnu opremu puno smo spremniji za buduće intervencije – zaključio je zapovjednik Goran Ivković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije je po broju vatrogasnih postrojbi treća županijska vatrogasna zajednica u Republici Hrvatskoj (iza Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije). Na području Županije djeluju četiri javne vatrogasne postrojbe (Osijek, Našice, Čepin i Beli Manastir), 137 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 4 dobrovoljnih vatrogasnih društava u gospodarstvu i jedna profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu, udruženi u 16 vatrogasnih zajednica gradova, općina i područja. U sastavu navedenih postrojbi djeluje 138 profesionalnih vatrogasaca te 2.914 dobrovoljnih vatrogasaca.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

O duboko ukorijenjenoj i široko rasprostranjenoj tradiciji vatrogastva na našim prostorima najbolje govori podatak da sve jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji imaju osnovane vatrogasne postrojbe.

Tekst i foto: OBŽ